China şi Statele Unite au convenit un armistiţiu în războiul lor comercial, inclusiv să nu mărească tarifele vamale de la 1 ianuarie, după discuţiile dintre preşedintele american Donald Trump şi preşedintele chinez Xi Jinping, la summitul G20 din Buenos Aires, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trump va lăsa tarifele aplicate unor importuri chinezeşti de 200 de miliarde de dolari la nivelul de 10%, la începutul anului 2019, acceptând să nu le mărească la 25%, a anunţat Casa Albă într-un comunicat.

“China va accepta să cumpere o cantitate încă neastabilită, dar foarte mare, de produse agricole, energetice, industriale şi alte produse din Statele Unite, pentru a reduce dezechilibrul comercial dintre cele două ţări”, potrivit comunicatului.

Cei doi lideri au mai convenit să înceapă imediat discuţii pentru schimbări structurale, referitoare la transferurile forţate de tehnologie, protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, barierele non-tarifare, atacurile şi furturile cibernetice şi agricultură, a arătat Casa Albă.

Ambele ţări vor încerca finalizarea acestei ”tranzacţii” în termen de 90 de zile, dar dacă acest lucru nu se va întâmpla, tarifele de 10% vor fi majorate la 25%, a precizat Casa Albă.

Consilierul de Stat Wang Yi, cel mai înalt diplomat al guvernului chinez, a spus că negocierile au loc ”într-o atmosferă prietenească şi corectă”.

”Cei doi preşedinţi au convenit că cele două părţi pot şi trebuie să ajungă la relaţii bilaterale corecte”, a declarat Wang reporterilor.

”Discuţiile referitoare la problemele economice şi comerciale au fost pozitive şi constructive. Cei doi şefi de stat au ajuns la un consens să oprească majorarea reciprocă a tarifelor”, a aratat Wang.

Oficialul chinez a mai spus că China vrea să crească importurile în concordanţă cu nevoile pieţei sale interne şi nevoile oamenilor, inclusiv cu produse din Statele Unite, pentru a reduce treptat dezechilibrul comercial.

Anunţurile au venit după ce Trump şi Xi au participat la o cină de lucru, împreună cu consilierii lor, la sfârşitul reuniunii de două zile a liderilor G20 din Buenos Aires.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.