China a anunţat luni restricţii de export pentru unele drone şi echipamente legate de drone, declarând că doreşte să protejeze ”securitatea şi interesele naţionale”, pe fondul tensiunii crescânde cu Statele Unite privind accesul la tehnologie, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Restricţiile privind echipamentele, inclusiv unele motoare de drone, lasere, echipamente de comunicaţii şi sisteme anti-drone, vor intra în vigoare de la 1 septembrie, a declarat Ministerul Comerţului.

Măsurile ar afecta, de asemenea, unele drone de consum, şi nicio dronă civilă nu ar putea fi exportată în scopuri militare, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului într-un comunicat.

”Extinderea modestă a Chinei a sferei de control a dronelor este o măsură importantă pentru a demonstra poziţia noastră ca ţară majoră responsabilă, pentru a implementa iniţiative de securitate globală şi pentru a menţine pacea mondială”, a spus purtătorul de cuvânt neidentificat.

Autorităţile au notificat ţările şi regiunile relevante, a spus purtătorul de cuvânt.

China are o mare industrie de producţie de drone şi exportă pe mai multe pieţe, inclusiv SUA.

Parlamentarii americani au spus că peste 50% dintre dronele vândute în SUA sunt produse de compania DJI cu sediul în China şi sunt cea mai populară dronă folosită de agenţiile de siguranţă publică.

DJI a declarat luni că a respectat întotdeauna cu stricteţe şi a aplicat legile şi reglementările din ţările sau regiunile în care îşi desfăşoară activitatea, inclusiv cerinţele de reglementare ale Chinei privind controlul exporturilor.

”Nu am proiectat şi fabricat niciodată produse şi echipamente pentru uz militar şi nici nu am comercializat sau vândut niciodată produsele noastre pentru a fi utilizate în conflicte militare sau războaie în nicio ţară”, a adăugat producătorul de drone.

În martie 2022, un retailer german a acuzat DJI că a divulgat Rusiei date despre poziţiile militare ucrainene, pe care compania le-a respins ca fiind ”complet false”.

Ministerul Comerţului din China a declarat în aprilie anul acesta că mass-media americană şi occidentală răspândesc ”acuzaţii nefondate” că exportă drone pe câmpul de luptă din Ucraina, adăugând că rapoartele sunt o încercare de ”a defăima” firmele chineze şi că va continua să consolideze controalele privind exportul dronelor.

Limitările exportului de drone au venit după ce China a anunţat luna trecută restricţii privind exportul unor metale utilizate pe scară largă în fabricarea cipurilor, în urma măsurilor Statelor Unite de a restricţiona accesul Chinei la tehnologii cheie, cum ar fi echipamentele de fabricare a cipurilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.