Ministerul Comerţului din China a declarat miercuri că factorii non-economici cresc şi interferează cu comerţul exterior al ţării, care se va confrunta cu o situaţie ”extrem de gravă” în a doua jumătate a acestui an, relatează CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Impingerea puternică a unor ţări pentru ”decuplare”, ”separarea lanţurilor [de aprovizionare]” şi aşa-numita ”reducere a riscurilor” sunt obstacole create de om care blochează comerţul normal”, a declarat Li Xingqian, şeful departamentului de comerţ exterior al ministerului.

El le-a vorbit reporterilor la o conferinţă de presă despre activitatea ministerului în prima jumătate a anului.

Exporturile Chinei, care contribuie semnificativ la creşterea economicp internă, au scăzut în ultimele luni, deoarece creşterea globală a încetinit.

Miercuri, Li a remarcat încetinirea generală. El a mai spus că, deoarece comerţul a crescut în cei trei ani de pandemie de Covid-19, acest lucru a stabilit o bază ridicată pentru cifrele din acest an.

Li a făcut referire directă şi la solicitări pentru diversificarea lanţului de aprovizionare.

”Companiile spun că politizarea comerţului din unele ţări a forţat comenzile şi producţia să se mute, dăunând atât intereselor economice ale furnizorilor, cât şi ale cumpărătorilor”, a spus el.

Li a adăugat că ministerul va ajuta companiile să facă faţă ”restricţiilor comerciale nerezonabile”.

Ministerul nu a spus nimic despre propriile controale la export anunţate recent, care urmează să intre în vigoare la 1 august pentru două metale cheie.

SUA utilizează controale proprii ale exporturilor, într-un efort de a limita dezvoltarea tehnologiei de vârf a Chinei.

Tensiunile comerciale dintre SUA şi China au escaladat în ultimii ani, determinând şi alte ţări să ia măsuri.

China, între timp, caută să reţină şi să atragă investiţii străine.

Directorul general al Apple, Tim Cook, şeful Tesla, Elon Musk, şi mulţi alţi lideri de afaceri au călătorit în China de când şi-a relaxat restricţiile la frontieră în acest an.

Ministerul Comerţului a declarat miercuri că ministrul său, Wang Wentao, s-a întâlnit în acest an cu peste 20 de directori ai companiilor străine veniţi în vizită.

Ministerul şi-a reiterat eforturile de a stabili mese rotunde regulate cu compsnii străine în China şi de a aborda provocările operaţionale.

Printre alte planuri, ministerul a declarat că va face modificări pentru a permite investitorilor străini să-şi mărească dimensiunea investiţiilor strategice în companiile listate.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.