China le-a interzis directorilor superiori ai unor două companii americane de apărare să intre în ţară şi le-a îngheţat proprietăţile, ca răspuns la vânzările de arme către Taiwan, a anunţat joi Ministerul chinez de Externe, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Măsurile, în vigoare de joi, au fost impuse General Atomics Aeronautical Systems, care produce sisteme aeriene fără pilot, şi a producătorului de vehicule militare General Dynamics Land Systems, o unitate a General Dynamics.

China a spus că vânzările de arme ”intervin serios” în afacerile sale interne şi ”deteriorează” suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei.

”Continuarea vânzării de arme de către Statele Unite către regiunea Taiwan a Chinei este o încălcare gravă a principiului o singură China şi a prevederilor celor trei comunicate comune ale Statelor Unite şi ale Chinei”, se arată în comunicat.

China a declarat că a îngheţat proprietăţile firmelor din China şi a interzis accesul directorilor lor în ţară.

Ambele companii nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Anul trecut, China a impus sancţiuni împotriva firmelor americane din industria aerospaţială şi de apărare Northrop Grumman şi Lockheed Martin, pentru furnizarea de arme către Taiwan.

Taiwanul a declarat că exerciţiile sale anuale de război din acest an vor exersa zone de ”ucidere” pe mare pentru a sparge o blocadă şi pentru a simula respingerea unui exerciţiu chinezesc în jurul insulei, care se transformă într-un atac real.

China, care consideră Taiwanul guvernat democratic ca fiind teritoriul său, a organizat exerciţii regulate în jurul insulei în ultimii patru ani, pentru a face presiuni asupra Taipeiului să accepte pretenţia Beijingului de suveranitate, în ciuda obiecţiilor puternice ale Taiwanului.

Statele Unite poartă o serie de discuţii de securitate cu mai multe ţări săptămâna aceasta.

SUA, Marea Britanie şi Australia, în cadrul pactului de securitate AUKUS, au vorbit despre cooperarea cu Japonia, în timp ce SUA au declarat separat că vor schimba postura de comandă militară în Japonia pentru a permite o mai bună coordonare şi pentru a stimula descurajarea în faţa presiunii chineze.

De asemenea, SUA au organizat joi un summit trilateral cu Japonia şi Filipine, care a discutat despre presiunea crescândă a Beijingului în Marea Chinei de Sud.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.