Cel mai mare avion din lume, care va efectua lansări de vehicule spaţiale şi care este construit de compania Stratolaunch Systems, înfiinţată de defunctul Paul Allen, unul dintre fondatorii Microsoft, a efectuat primul său zbor, în deşertul Mojave din California, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avionul alb numit Roc, care are o anvergură a aripilor de mărimea unui teren de fotbal american şi este propulsat de şase motoare pe fuselaj dublu, a decolat la ora 14:00 GMT şi a petrecut două ore în aer, înainte de a ateriza în siguranţă la baza Mojave Air and Space Port, în aplauzele a sute de oameni.

”Un prim zbor fantastic”, a afirmat directorul general al Stratolaunch, Jean Floyd, într-un comunicat.

”Zborul de astăzi avansează misiunea noastră de a oferi o alternativă flexibilă pentru sistemele de lansare terestre. Suntem extraordinar de mândri de echipa Stratolaunch, echipajul zborului de astăzi şi de partenerii noştri de la Scaled Composites, a Northrup Grumman şi Mojave Air and Space Port”, a spus Floyd.

Avionul are rolul să lanseze rachete şi alte vehicule spaţiale cu o greutate de până la 500.000 de livre (250 de tone), la o altitudine de 35.000 de picioare (10.668 metri) şi a fost promovat de companie că va face ca lansările de sateliţi să devină la fel de uşoare ca rezervarea unui zbor cu avionul.

Zborul, în care avionul a atins o viteză maximă de 189 de mile pe oră şi o altitudine de 17.000 de picioare (5181,6 metri), a avut rolul de a testa performanţele avionului şi calităţile acestuia, potrivit companiei.

Allen, care a înfiinţat Microsoft împreună cu Bill Gates, în 1975, a anunţat în 2011 că a înfiinţat compania finanţată privat Stratolaunch.

Compania vrea să profite de cererea mare pentru vehicule care pot plasa sateliţi pe orbită, concurând în Statele Unite cu alte companii, cum este Space X, a lui Elon Musk, şi United Launch Alliance, un parteneriat între Boeing şi Lockheed Martin.

Stratolaunch a anunţat că intenţionează să lanseze primele rachete de pe avionul Roc cel mai devreme în 2020. Allen a decedat în octombrie 2018, fiind suferind de limfom non-Hodgkins, la doar câteva luni după anunţarea proiectului de dezvoltare a avionului.

”Ştim cu toţii că Paul ar fi fost mândru să asiste astăzi la această realizare istorică. Avionul este o realizare inginerească remarcabilă şi îi felicităm pe toţi cei implicaţi”, a spus Jody Allen, preşedinte al Vulcan Inc şi administrator al Paul G. Allen Trust.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.