Banca de stat CEC Bank a anunţat miercuri că lansează un nou instrument de finanţare de tip ”revolving”, în euro sau dolari, pentru companiile care realizează operaţiuni de export.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Creditul de tip "revolving" este o linie de finanţare pusă la dispoziţia clienţilor de către bănci, pe care aceştia o pot folosi oricând, dar pentru care plătesc un comision chiar şi dacă nu o utilizează. În unele cazuri, clienţii pot alege să nu plătească creditul efectiv, ci doar dobânzile şi comisioanele.

Prin noul instrument lansat de CEC Bank, denumit ”Plafonul pentru mobilizarea creanţelor de export”, firmele pot avea acces la un credit de tip ”revolving”, în euro sau dolari, prin care îşi pot finanţa operatiuni de export prin intermediul acreditivelor de export cu plata la termen.

Acreditivul de export este un instrument prin care o firmă exportatoare se asigură că primeşte banii pentru marfa livrată. Banca firmei care importă se angajează să facă plata în schimbul prezentării documentelor conforme cu termenii acreditivului.

Plafonul este acordat de CEC Bank pe o perioadă de maximum 18 luni, cu posibilitatea prelungirii facilităţii pe noi perioade de până la 12 luni.

”Valoarea plafonului acordat este de maximum 125% din valoarea contractelor de export derulate în anul precedent sau aflate în portofoliu la momentul solicitării facilităţii de credit”, se arată în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor băncii, clientii beneficiază de consultanţă gratuită în ceea ce priveşte pregătirea documentaţiei de accesare a plafonului.

CEC Bank este deţinută în proporţie de 100% de stat, prin Ministerul Finanţelor, este pe poziţia a opta în topul băncilor care activează în România, din punct de vedere al activelor. Banca a avut în 2015 o cotă de piaţă de 7,3%, în scădere faţă de 2014, când avea o cotă de piaţă de 7,7%, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR). Banca a încheiat anul 2015 cu un profit net de 11 milioane lei (2,5 milioane euro), în creştere cu 42% faţă de nivelul înregistrat în anul anterior, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.