Arestarea prinţului Alwaleed bin Talal în cadrul campaniei anti-corupţie din Arabia Saudită este cea mai recentă întorsătură din povestea miliardarului care a atras atenţia internaţională, dar care a păstrat secretul din jurul investiţiilor sale, relatează Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alwaleed se numără între 11 prinţi, 4 miniştri şi zeci de actuali şi foţti oficiali de rang înalt arestaţi la ordinul unui nou comitet anti-corupţie condus de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.

Alwaleed este cel mai bogat dintre persoanele arestate. Autorităţile nu au dezvăluit acuzaţiile care au dus la declanşarea acestei acţiuni.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

În pofida faptului că Alwaleed este al 50-lea cel mai bogat om din lume, cu o avere de 19 miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg al miliardarilor, detaliile legate de averea sa trebuie culese din declaraţiile sale publice, site-ul companiei sale holding şi declaraţiile depuse la bursă de companii. Deseori tranzacţiile şi activele sale sunt mascate prin plasamente efectuate prin intermediul fondurilor de investiţii.

Cunoscut la nivel internaţional prin investiţii în companii precum Citigroup şi Apple, Alwaleed, în vârstă de 62 de ani, nu a ezitat să îşi etaleze bogăţia. În 2007, miliardarul a cumpărat  un avion A380 superjumbo, cu intenţia de a-l transforma ”într-un palat zburător”.

În 2013, Alwaleed a dat în judecată revista Forbes pentru că i-ar fi subevaluat averea, dar în 2015 a încheiat un acord pentru închiderea litigiului.

Omul de afaceri a fost un critic vocal al lui Donald Trump în timpul campaniei electorale de anul trecut. Ulterior, Alwaleed a vândut avionul A380 înainte de a deveni proprietarul efectiv al acestuia şi a încercat o reconciliere cu Trump, în urma victoriei acestuia în alegerile prezidenţiale.

”Poziţia sau statutul unui suspect nu influenţează aplicarea fermă şi corectă a justiţiei”, a declarat şeicul Saud Al Mojeb, procuror general al Arbiei Saudite, într-un comunicat în care au fost anunţate invrstigaţiile, fără să dea nume.

Vehiculul de investiţii al lui Alwaleed, Kingdon Holding, este listat la bursa din Arabia Saudită şi are o capitalizare de circa 35 de miliarde de dolari, acţiunile companiei coborând duminică cu 8%. Totuşi, detaliile referitoare la investiţii şi randamente sunt puţine.

Cel mai recent raport anual al Kingdom Holding face o referire sumară la participaţie deţinută la Citigroup, de exemplu, chiar dacă prinţul a spus că este unul dintre cei mai mari investitori unici ai băncii.

Unele dintre cele mai mari companii la care Kingdom Holding deţine participaţii ar putea avea probleme, luni, la bursă, a apreciat Joice Mathew, director la firma United Securities, în Muscat.

Iată ce se cunoaşte despre investiţiile lui Alwaleed.

Companii financiare

Citigroup

Kingdom Holding deţine acţiuni la Citigroup din 1991, potrivit site-ului companiei, şi şi-a mărit participaţia în timpul prăbuşirii titlurilor băncii cu 98% în perioada crizei financiare din 2008-2009. Cea mai recentă declaraţie bursieră a Citigroup nu îl include pe Alwaleed sau compania Kingdom Holding între cei doi investitori care deţin participaţii de peste 5%. Alwaleed este un acţionar vocal, încurajând banca americană să îşi refacă afacerile în Arabia Saudită.

Tehnologie şi divertisment

Twitter

Alwaleed a investit 300 de milioane de dolari în Twitter, pentru a obţine, potrivit site-ului Kingdom Holding, ”o poziţie substanţială” în operatorul uneia dintre cele mai puternice platforme de socializare. În prezent, Kingdom Holding deţine 4,9% din acţiunile Twitter, potrivit unei declaraţii depuse de compania americană al bursă, în februarie.

Apple

Alwaleed a cumpărat 6,23 de milioane de acţiuni Apple, respectiv 5% din total, pentru 115,4 milioane de dolari, în 1997, într-o perioadă în care compania avea încă dificultăţi să se redreseze. El a păstrat acţiunile, iar între timp capitalizarea Apple a urcat la 900 de miliarde de dolari.

Lyft

În 2015, Kingdom Holding s-a aflat printre investitorii care au cumpărat o participaţie de 5,3% la compania de partajare a transporturilor din California, evaluată la 247,7 milioane de dolari.

Investitorii mari ai Lyft, Andreessen Horowitz şi Founders Fund, au vândut la rândul lor acţiuni ale companiei, către Alwaleed, în 2016.

21st Century Fox

În decembrie 2015, prinţul saudit deţinea 39,7 milioane de acţiuni 21st Century Fox, respectiv 4,98%, faţă de o deţinere de 6,6% în 2013, potrivit declraţiilor la bursă ale companiei.

JD.com

Alwaleed a investit de ani de zile în companii de comerţ electronic şi tehnologice, pe fondul creşterii cererii de servicii în aceste domenii. În 2013, Kingdom Holding a condus un grup de investitori care au cumpărat o participaţie la un retailer online chinez care în prezent se numeşte JD.com, care era evaluat la 400 de milioane de dolari.

Hoteluri

Prin intermediul Kingdom Holding şi diviziei Kingdon Hotel Investment,  Alwaleed a făcut investiţii substanţiale în unele dintre cele mai mari hoteluri şi operatori hotelieri din lume. Portofoliul de hoteluri de lux al Kingdom include participaţii la The Plaza din New York, Savoy Hotel din Londra şi George V din Paris, conform site-ului companiei. Kingdom Hotels are o participaţie de 5,7% la Accor, cel mai mare operator de hoteluri din Europa, potrivit datelor Bloomberg.

Arabia Saudită

Alwaleed are în proprietate participaţii semnificative la companii saudite din sectoarele imobiliar, retail şi petrochimie. Recent, Kingdom Holding a cumpărat 16,2% din Banque Saudi Fransi, de la Credit Agricole, şi a devenit cel mai mare acţionar la a cincea mare bancă din Arabia Saudită. Portofoliul său din Arabia Saudită mai include 33% din Jeddah Economic Company, care dezvoltă un proiect imobiliar în Jeddah, unde va fi construită cea mai înaltă clădire din lume. Alte investiţii mai includ o participaţie de 34% la operatorul aerian cu discount Flynas, care analiza lansarea unei oferte publice iniţiale în acest an, şi o participaţie la producătorul de alimente Savola.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.