Un grup de scriitori, inclusiv câştigătorul premiului Pulitzer Michael Chabon, au dat marţi în judecată Meta Platforms în instanţa federală din San Francisco, acuzând gigantul tehnologic că le-a folosit greşit lucrările pentru a-şi antrena software-ul de inteligenţă artificială Llama, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Chabon, dramaturgul David Henry Hwang,câştigător al unui premiu Tony, şi autorii Matthew Klam, Rachel Louise Snyder şi Ayelet Waldman, , au spus, într-o plângere în justiţie că Meta a învăţat modelul de limbaj mare Llama să răspundă la solicitările textului uman cu seturi de date care includeau versiuni piratate ale scrierilor lor.

Aceiaşi scriitori au intentat vineri o acţiune colectivă similară împotriva producătorului ChatGPT, OpenAI.

Autorii au spus în cazul OpenAI că lucrările precum cărţile şi piese de teatru sunt deosebit de valoroase pentru instruirea lingvistică AI, fiind ”cele mai bune exemple de scriere lungă de înaltă calitate”.

Un purtător de cuvânt al Meta a refuzat să comenteze noul proces. Un avocat al scriitorilor nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

În iunie, Meta şi OpenAI au fost, de asemenea, date în judecată pentru încălcarea drepturilor de autor de către un grup separat de autori, printre care comedianta Sarah Silverman, parte dintr-o listă tot mai mare de procese legate de drepturile de autor împotriva companiilor AI.

Meta a publicat o listă de seturi de date folosite pentru a antrena prima versiune a modelului Llama, pe care a lansat-o în februarie.

Compania nu a dezvăluit date de antrenament pentru cea mai recentă versiune, Llama 2.

Llama 2, primul model de limbaj mare pe care Meta l-a pus la dispoziţia publicului pentru uz comercial, este gratuit pentru companiile cu mai puţin de 700 de milioane de utilizatori activi lunar.

Lansarea Llama 2 a fost văzută ca un potenţial schimbător de joc pe piaţa emergentă a software-ului generativ de inteligenţă artificială, ameninţând să răstoarne dominaţia timpurie a jucătorilor precum OpenAI şi Google, care percep sume semnificative pentru a-i folosi modelele.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.