Investitorii au şi opţiuni de a se proteja în momente de volatilitate mare pe burse, cum s-a întâmplat zilele acestea, arată o analiză a casei de brokeraj XTB România, care spune că în astfel de perioade de volatilitate mare, le recomandă investitorilor să aplice cu rigurozitate principiile de management al riscului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În astfel de perioade de volatilitate mare, XTB recomandă investitorilor să aplice cu rigurozitate principiile de management al riscului, principii care pot face diferenţa între succes şi eşec în investiţii. Instrumentele derivate sunt instrumente complexe si implică si riscuri ridicate, pe măsura oportunităţilor oferite de efectul de levier. În acest sens, XTB le recomandă investitorilor: să aplice cu rigurozitate regulile de management al riscului şi limitare a pierderii: să urmărească nivelurile de suport, rezistenţă, să seteze ordine Stop Loss şi Take Profit; să gestioneze cu precauţie expunerile, să nu blocheze sume mari în tranzacţii, să lase în portofoliu loc pentru mişcările pieţelor”, arată analiza XTB.

Analiştii recomandă totodată investitorilor să disperseze riscul portofoliului între mai multe tipuri de instrumente financiare (instrumente cu deţinere, fără deţinere, acţiuni, etf-uri, cfd-uri, criptomonede), active şi industrii diferite (mărfuri, perechi valutare, indici, acţiuni), zone geografice, orizont temporal (investiţii pe termen scurt/lung), etc.

O altă recomandare este să nu ezite să apeleze la strategii de protejare a portofoliului, precum cea de hedging, dar şi să nu ia decizii de tranzacţionare nedocumentate sau aleatoare.

”Fiecare decizie trebuie luată în cunoştinţă de cauză şi susţinută de o analiză, iar în acest sens XTB pune la dispoziţie ştiri în timp real şi analize realizate de către o echipă de analişti cu experienţă”, mai afirmă analiştii.

Ei precizează că, în ultima perioadă, a crescut foarte mult apetitul pentru investiţii în România şi în lume, astfel că, în 10 zile, XTB România a generat cât media lunară în termen de rulaje, depuneri şi conturi noi.

“Într-un context economic în care şcolile şi grădiniţele se închid, evenimentele cu mulţi oameni sunt interzise, iar din ce în ce mai multe companii româneşti testează lucrul de acasă, pregătindu-ne pentru o posibilă carantină într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, constatăm o activitate foarte intensă din partea traderilor. Aceştia dedică mai mult timp pentru investiţii şi sunt atraşi de volatilitatea mare de pe burse”, spune Irina Cristescu, general manager XTB România.

Adrenalina a fost maximă pentru investitori la deschiderea şedinţei bursiere de luni, 9 martie, zi care a fost marcată de scăderi istorice pe cele mai mari pieţe financiare. Preţul petrolului s-a prăbuşit sub 30 de dolari pe baril, cu aproximativ 28% raportat la închiderea de săptămâna trecută, ca urmare a deciziei Arabiei Saudite de a reduce preţul petrolului, dând startul unui posibil război al preţurilor cu Rusia, asta după ce vineri, OPEC + a eşuat să încheie un acord cu privire la reducerea producţiei. Şocul s-a propagat în lanţ pe un fundal deja tensionat de criza globală declanşată de răspândirea coronavirusului, prăbuşirea preţului petrolului fiind un catalizator pentru oscilaţii majore pe pieţele bursiere.

Indicii pe acţiunile americane s-au prăbuşit, S&P 500 a închis cu o scădere de -7,6%, Dow Jones -7,79%, Nasdaq -7,29%, Russell 2000 -9,37%.

 Volatilitatea mare din piaţa bursieră a atras atenţia investitorilor.

“Nu toată lumea asociază scăderile cu pierderi. Acest lucru este valabil doar pe piata spot. Însă, prin instrumente derivate poţi specula şi scăderile. Poţi vinde în lipsă ceva ce nu ai acum şi răscumpăra ulterior după ce piaţa a scăzut la un preţ mai mic, generând profit din diferenţa de preţ. Însă, acest lucru se poate face numai tranzacţionând produse financiare derivate, de aceea este important pentru investitori să lucreze cu brokeri care au atât produse cu deţinere în portofoliu, cât şi produse derivate”, explică Irina Cristescu.

 Mai există şi opţiunea de hedging.

“Presupunând că deţii în portofoliu acţiuni al căror preţ este în scădere şi doreşti să te protejezi până trece trendul descendent. Atunci, poţi apela la mecanismul de Short-Selling şi poţi vinde în lipsă, prin intermediul unui CFD o cantitate egală cu cea deţinută. Astfel, ajungi să deţii simultan atât o poziţie de cumpărare, cât şi o poziţie de vânzare pentru aceeaşi acţiune, înghetând rezultatul acesteia. Indiferent în ce direcţie se va mişca preţul, cât pierzi pe una câştigi pe cealaltă şi invers. Deci, practic, fluctuaţiile pieţei nu mai afectează rezultatul portofoliului pe perioada în care cele două poziţii opuse sunt deschise simultan”, mai spune directorul general al XTB România.

Short-Selling-ul este un mecanism care permite valorificarea unei diferenţe de preţ pe o piaţă în scădere, în timp ce Hedging-ul este un mecanism care permite protejarea portofoliului împotriva fluctuaţiilor nedorite. Însă doar instrumentele financiare derivate (de exemplu CFD) permit operaţiunile de Short-Selling.

 Datorită facilităţii de Short-Selling, derivatele oferă oportunităţi simetrice atât celor care mizează pe creşteri cât şi celor care mizează pe scăderi. Unul şi acelaşi instrument financiar poate genera pierderi sau câştiguri în funcţie de poziţionarea investitorilor (poziţii Long - de cumpărare, sau poziţii Short - de vânzare).

”Spre exemplu, în perioada critică, de luni 6 martie până vineri 9 martie, câştigurile şi pierderile investitorilor din portofoliul XTB au fost generate pe următoarele instrumente financiare: 20,33% din totalul câşigurilor realizate de clienţii XTB de vineri până luni au fost realizate pe indicele american S&P500, 14% din câştiguri pe indicele german DAX, în timp ce pentru 9,43% din câştiguri se face responsabil indicele american Dow Jones. Din urmă, vin petrolul (8,77%), indicele american Nasdaq (6,90%), indicele de volatilitate VIX (2,83%) şi Aurul (3,53%)”, arată analiza.

În ceea ce priveşte pierderile, 21,85% din pierderile clienţilor XTB au fost marcate tot pe indicele american S&P500, 15,86% pe EURUSD, 9,09% pe indicele de volatilitate VIX, 8,13% pe indicele german DAX, 6,37% pe USDTRY, 5,72% pe indicele american NASDAQ, 4,77% pe Aur şi 3,63% pe Dow Jones.

Cu mai mult de 15 ani de experienţă, XTB este în prezent a patra cea mai mare casă de brokeraj de FX şi CFD-uri din lume şi cea mai mare din Europa Centrală şi de Est. Are birouri în peste 10 ţări incluzând Marea Britanie, Polonia, Germania şi Franţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.