Casa Albă a acordat luni o flexibilitate largă contractorilor federali în privinţa obligativităţii vaccinări angajaţilor, publicând detalii referitoare la aplicarea regulilor, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform noilor recomandări, contractorii federali de la IBM şi Boeing până la furnizorii de servicii alimentare vor avea flexibilitate pentru a determina modul în care aplică cerinţele de vaccinare pentru lucrătorii care refuză să fie vaccinaţi.

”Un antreprenor ar trebui să determine mijloacele adecvate de aplicare în ceea ce priveşte angajatul său de la un loc de muncă căruia i se aplică aceste reglementări care refuză să fie vaccinat...”, se arată în recomandarea, care se aplică unor milioane de muncitori.

Recomandările federale pentru contractori sunt mai stricte decât cele privind obligativitatea vaccinării angajaţilor pentru întreprinderile cu cel puţin 100 de angajaţi, care permit în general testarea regulată ca alternativă la vaccinare.

Departamentul Muncii încă definitivează aceste reguli.

Companiile au cerut ca termenul de respectare a obligativităţii vaccinării să fie amânat până după sezonul sărbătorilor, din cauza preocupărilor legate de posibile întreruperi ale lanţului de aprovizionare.

Casa Albă a publicat luni recomandările pentru contractanţio federali după ce antreprenorii au solicitat mai multe detalii despre cum să implementeze regulile.

Biden a emis un ordin executiv pe 9 septembrie prin care le cere contractorilor federali să se asigure că angajaţii lor sunt vaccinaţi împotriva Covid-19 şi respectă politicile de purtare a măştii  şi de distanţare socială.

Administraţia a stabilit un termen limită de 8 decembrie pentru ca antreprenorii să implementeze aceste cerinţe.

Înalţi oficiali ai administraţiei au precizat că data de 8 decembrie nu este un termen limită greu de respectat pentru contractori pentru a-şi vaccina complet toţi angajaţii.

În schimb, antreprenorii trebuie să demonstreze că fac un efort de bună-credinţă pentru a se asigura că angajaţii sunt vaccinaţi şi au planuri în vigoare pentru a se asigura că politicile de purtare a măştii şi de distanţare socială sunt respectate la locul de muncă.

Contractorii federali nu vor trebui să prezinte dovada ratelor de vaccinare la termenul limită, a spus un înalt oficial al administraţiei. Dar nerespectarea ar putea duce la pierderea unui contract federal.

Agenţiile federale ar putea interzice unui angajat contractant care refuză să fie vaccinat să intre într-un loc de muncă federal, conform recomandărilor.

”În majoritatea circumstanţelor, persoanele care nu sunt complet vaccinate trebuie să respecte protocoalele aplicabile de purtare a măştii, de distanţare fizică şi testare”, se arată în recomandări.

Contractorii federali, inclusiv unele companii aeriene mari, cum ar fi Southwest şi American, şi gigantul aerospaţial Boeing, au spus că angajaţii trebuie să fie vaccinaţi până la termenul limită de 8 decembrie sau să solicite o scutire.

Unele grupuri sindicale s-au opus obligativităţiii, inclusiv sindicatul piloţilor companiilor American Airlines şi Southwest. Acestea din urmă a încercat să interzică punerea în aplicare a mandatului, o cerere pe care un judecător federal din Texas a respins-o săptămâna trecută.

Directorii American şi Southwest şi-au atenuatt tonul în privinţa vaccinării, îndemnând angajaţii să solicite scutiri religioase sau medicale dacă nu intenţionează să primească vaccinul şi au spus că nu se aşteaptă să concedieze angajaţii din cauza acestuia.

Southwest a renunţat luna trecută la un plan de a plasa în concediu fără plată lucrătorii cu cereri de scutire în aşteptare.

Directorii companiilor aeriene au spus că nu prevăd că obligativitatea vaccinări va afecta zborurile în timpul sărbătorilor.

Unsprezece state conduse de republicani au dat vineri în judecată administraţia Biden, argumentând că obligativitatea vaccinării este neconstituţionaă.

Administraţia a precizat că cerinţele înlocuiesc orice lege de stat care interzice respectarea politicilor de atenuare a Covid-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.