Cancelarul german Olaf Scholz efectuează în acest weekend a treia sa vizită în Africa sub-sahariană în doi ani, deoarece conflictele din alte părţi evidenţiază importanţa tot mai mare a unei regiuni bogate în energie în care Berlinul a avut în mod tradiţional o implicare redusă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El viziează marele producător de energie Nigeria, precum şi Ghana, cu fluxurile de migraţie şi instabilitatea din Africa de Vest aflate, de asemenea, pe agenda sa.

O mare parte din impulsul pentru călătorie a venit din conştientizarea că Germania - şi Europa - au nevoie de Africa mai mult decât credeau, a spus parlamentarul Verzilor Anton Hofreiter.

”Oamenii şi-au dat seama că avem nevoie de aliaţi împotriva invaziei Ucrainei de către Rusia”. Şi deodată am observat că nu erau neapărat de partea noastră... A fost o trezire grosolană, a spus el.

Războiul dintre Israel şi Hamas a creat o nouă urgenţă, în special aspectului energetic al călătoriei.

După ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, Germania a apelat la Qatar pentru gazul lichefiat de care are nevoie pentru a-şi alimenta industriile.

Turbulenţele din Orientul Mijlociu reamintesc importanţa diversificării surselor de energie. Petrolul este cel mai mare export al Nigeriei către Germania, iar oficialii iau în considerare adăugarea de gaze naturale la mixul respectiv.

”Ţările exportatoare de petrol se confruntă cu întrebarea dacă vor să scoată tot acel gaz sau să-l folosească. Suntem foarte deschişi să discutăm cu Nigeria dacă putem cumpăra şi gaz”, a declarat un oficial german în legătură cu această vizită.

Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, ar trebui să se analizeze subinvestiţia cronică în sectorul energetic al Nigeriei – problemă pe care delegaţia de afaceri încă neidentificată care îl însoţeşte pe Scholz ar putea ajuta la rezolvare.

Ei pot vedea, de asemenea, Nigeria, cu o populaţie de 200 de milioane şi Ghana, cu 30 de milioane, drept surse de forţă de muncă de care Germania are mare nevoie, deoarece propria populaţie îmbătrâneşte din ce în ce mai mult.

”În special în Ghana, există experţi IT pe care companiile mijlocii germane sunt disperate să-i atragă”, a declarat Stefan Liebing, consultant şi fost şef al Asociaţiei Germane de Afaceri Africane.

Unii din Berlin speră că Germania, fără bagajul Franţei ca fostă putere colonială din Africa de Vest, va fi şi ea în măsură să joace un rol politic constructiv într-o regiune care a fost marcată de instabilitate în acest an.

Anul trecut, Germania a returnat câteva dintre Bronzurile Benin, sculpturi din regatul Benin din Nigeria actuală, un gest văzut ca o încercare de a câştiga favoarea pe un continent în care furia faţă de crimele coloniale europene încă mocneşte.

Pentru Scholz, sub presiunea criticilor din Germania care spun că nu reuşeşte să facă faţă amplorii migraţiei ilegale, călătoria va fi, de asemenea, o şansă de a-şi avansa argumentul că crearea de oportunităţi economice în ţările sursă este cea mai bună modalitate de a reducerea fluxurilor de migranţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.