Anul 2022 nu este cel mai bun an pentru Europa, dar Europa este mai importantă acum ca niciodată, se arată într-un mesaj comun al preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban, şi al preşedintelui EUROCHAMBRES, Luc Frieden. Ei spun că pe măsură ce ajungem la mijlocul ciclului 2019-2024, este imperativ necesar ca atât Comisia Europeană, cât şi co-legislatorii să rămână foarte conştienţi de condiţiile dificile de afaceri din Europa în a doua jumătate a actualului mandat legislativ al Uniunii Europene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Daraban, şi preşedintele EUROCHAMBRES, Luc Frieden, au transmis un mesaj comun sistemului cameral din România, cu ocazia zilei de 9 mai, Ziua Europei.

„9 mai, Ziua Europei, ar trebui să fie un moment în care sărbătorim pacea şi unitatea, mai ales pentru că este aniversarea Declaraţiei Schuman, instituită pentru a consolida cooperarea ca mijloc de evitare a războiului. Din păcate, această zi este umbrită de conflictul armat din Ucraina, un război ce provoacă suferinţe umane îngrozitoare şi destabilizează redresarea economică post-pandemică pe întreg continentul. Camerele de comerţ şi industrie au avut un rol foarte important în redresarea economică a Europei după cel de-al Doilea Război Mondial. În paralel, Eurochambres a contribuit activ la procesul de integrare europeană care s-a dezvoltat de la cooperarea sectorială între şase ţări la o uniune politică şi economică construită pe cea mai mare piaţă unică din lume şi care cuprinde 27 de state membre. Acestea sunt realizări de care europenii pot fi mândri şi pe care camerele de comerţ le preţuiesc foarte mult”, spun cei doi preşedinţi

Ei afirmă că ne putem inspira din originile Europei în timp ce căutăm soluţii la provocările de astăzi.

”Integrarea europeană a început cu punerea în comun a producţiei de cărbune şi oţel; în 2022, ne-am luptat să absorbim creşterile abrupte ale preţurilor la energie, ne-am luptat pentru neutralitatea climatică. A venit momentul ca împreună să ne luptăm pentru a elabora o strategie energetică europeană coordonată. Din perspectiva afacerilor, stocarea strategică şi colectivă a rezervelor de energie ar permite Uniunii Europene să joace un rol proactiv în tranziţia globală către energiile regenerabile. De fapt, nu trebuie să ne întoarcem până în anii 1950 pentru a găsi un precedent; Recent, Uniunea Europeană şi-a dovedit capacitatea de a se organiza în contextul complex şi extrem de presant al vaccinurilor şi al echipamentelor medicale COVID-19, care au necesitat o serie de achiziţii colective. Plecând de la această experienţă putem să construim în timp ce căutăm soluţii la provocarea acută a energiei”, precizează Mihai Daraban şi Luc Frieden.

Ziua Europei este un moment în care putem să analizăm punctele noastre forte şi punctele slabe, oportunităţile şi riscurile, consideră ei.

”Aceasta nu poate fi însă o reflecţie introspectivă. De-a lungul deceniilor, Uniunea Europeană a devenit una dintre cele mai orientate economii şi un puternic susţinător al unui sistem comercial multilateral bazat pe reguli. Aceste principii trebuie să ne ghideze în continuare pe măsură ce încercăm să ne redresăm de la impactul dăunător al pandemiei şi al războiului din Ucraina, pe măsură ce abordăm probleme inerente globale, cum ar fi schimbările climatice şi căutăm să fim pregătiţi pentru potenţiale noi crize. 2022 nu este cel mai bun an pentru Europa, dar Europa este mai importantă acum ca niciodată. Pe măsură ce ajungem la mijlocul ciclului 2019-2024, este imperativ necesar ca atât Comisia Europeană cât şi colegislatorii să rămână foarte conştienţi de condiţiile dificile de afaceri din Europa în a doua jumătate a actualului mandat legislativ al Uniunii Europene. Acesta a fost mesajul recent al Eurochambres adresat preşedinţilor Von Der Leyen, Metsola şi Michel, iar reţeaua camerelor de comerţ va continua să lucreze cu factorii de decizie la nivelul Uniunii Europene şi la nivel naţional pentru a susţine măsuri care să revigoreze economia şi să sporească competitivitatea întreprinderilor europene”, subliniază ei.

Uniunea Europeană are nevoie de o comunitate de afaceri sănătoasă şi înfloritoare, la fel cum companiile au nevoie de o Uniune Europeană sănătoasă şi înfloritoare, adaugă aceştia.

 

 

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.