Sectorul industrial şi logistic din România va înregistra în acest an un nivel record al livrărilor, până la aproximativ 480.000 de metri pătraţi, dar livrările pe piaţa de retail vor fi la un minim istoric al ultimilor 14 ani, cu un nivel de aproximativ 70.000 de metri pătraţim arată un raport publicat joi de compania de consultanţă C&W Echinox.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În primul semestru al acestui an, în Romania au fost livrate spaţii comerciale noi cu o suprafaţă de doar 9.000 de metri pătraţi, potrivit raportului, respectiv prima etapă a proiectului Prima Shops din Oradea şi extinderea galeriei comerciale deţinute de Carrefour în Braşov. În prima jumătate a anului 2016 au fost livrate în România spaţii comerciale de 69.000 mp (Shopping City Timişoara, Mercur Craiova şi Satu Mare Shopping Plaza), astfel că scăderea a fost de 87%.

”În cea de-a doua jumătate a anului este anunţată livrarea unor spaţii noi de retail cu o suprafaţă cumulată de aproximativ 60.000 mp (Râmnicu Vâlcea Mall, extinderile proiectelor Galaţi Shopping City şi AFI Palace Cotroceni, precum şi cea de-a doua fază a proiectului Prima Shops din Oradea), astfel că nivelul total al livrărilor de spaţii comerciale în 2017 se va situa la aproximativ 70.000 de metri pătraţi. În 2016, în România au fost livrate spaţii noi de retail modern cu o suprafaţă de 237.000 mp. Stocul spaţiilor de retail modern va depăşi până la finalul anului 2017 nivelul de 3,4 milioane de metri pătraţi”, se arată în raport.

În ceea ce priveşte sectorul industrial, livrările din prima jumătate a anului s-au redus cu 64%, până la 80.000 mp, faţă de un nivel de 175.000 mp în primul semestru din 2016. Ponderea Bucureştiului în totalul livrărilor a rămas constantă, la circa 60%.

”Spre deosebire de sectorul de retail, piaţa de industrial va recupera în cea de-a doua jumătate a anului, când sunt programate spre livrare spaţii noi cu o suprafaţă cumulată de aproximativ 400.000 de metri pătraţi în toate zonele ţării. Astfel, cu livrări de aproximativ 480.000 de metri pătraţi, 2017 se anunţă a fi cel mai bun an pentru sectorul industrial în ceea ce priveste oferta de spaţii noi. Ca urmare a acestei evoluţii, stocul de spaţii industriale şi logistice va depăşi la finalul anului pragul de 3 milioane de metri pătraţi”, se arată în raport.

Valoarea totală a tranzacţiilor imobiliare din România a ajuns la 530 milioane euro în prima jumătate a acestui an, în creştere cu 43% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, piaţa fiind susţinută în special de tranzacţiile cu spaţii comerciale, arată un raport publicat recent de compania de consultanţă C&W Echinox.

Potrivit raportulului “CEE Investment Market”, realizat de compania de consultanţă imobiliară JLL, valoarea totală a tranzacţiilor imobiliare din România a ajuns la 485 milioane euro în prima jumătate a acestui an, în creştere cu 44% faţă de aceeaşi perioadă din 2016.

Potrivit companiei de consultanţă imobiliară Colliers International, valoarea totală a tranzacţiilor imobiliare din România a depăşit 400 milioane euro în prima jumătate a acestui an, în creştere cu 156% faţă de aceeaşi perioadă din 2016.

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.