În prezent, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sunt tranzacţionate zilnic, în medie, peste 36,7 milioane de acţiuni emise de 88 de companii listate pe segmentul principal. Valoarea de piaţă a celor 88 de companii listate la BVB pe piaţa principală a fost de 165 miliarde lei (echivalentul a 35,5 miliarde euro) în acest an, a anunţat luni BVB.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bursa precizează că, în prezent, BVB traversează cea mai bună perioadă din istorie, cu cinci listări pe segmentul de acţiuni al pieţei principale derulate în mai puţin de un an.

”În acest an, au avut loc până acum 222 de şedinţe de tranzacţionare, în care au fost realizate aproape 730.000 de tranzacţii cu peste 8,15 miliarde de acţiuni, cu o valoare cumulată de 10,8 miliarde de lei”, arată un comunicat emis luni de BVB.

Luni se împlinesc 22 de ani de la prima tranzacţie la Bursa de Valori Bucureşti.

„Această imagine a ultimilor 22 de ani arată nu doar cât de mult s-a transformat Bursa de Valori Bucureşti, ci modul fundamental în care s-a schimbat şi a evoluat economia României. Bursa este oglinda economiei unei ţări şi, în această oglindă, vedem cum bursa are acum de zece ori mai multe companii listate decât în urmă cu 22 de ani,” a declarat Lucian Anghel, preşedintele BVB.

În România, bursa a fost înfiinţată în 1882. De-a lungul existenţei sale, activitatea bursei a fost afectată de evenimentele social-politice ale vremii (Răscoala Ţărănească din 1907, Războiul balcanic 1912-1913), bursa fiind apoi închisă pe perioada Primului Război Mondial.

După redeschidere, bursa a traversat o perioadă de şapte ani de creşteri semnificative, după care a urmat o perioadă de şapte ani de scădere accelerată. Activitatea Bursei de Efecte, Acţiuni şi Schimb se întrerupe în anul 1948, odată cu instaurarea regimului comunist în România şi cu începerea naţionalizării economiei.

După aproape 50 de ani, Bursa de Valori Bucureşti a fost reînfiinţată în anul 1995.

Pe 20 noiembrie 1995 au fost tranzacţionate 905 acţiuni care au aparţinut unui număr de 6 companii listate: TMK – Artrom (ART), Comelf (CMF), UAMT (UAM), Carne Arad (CRN), IAIFO (IAI) şi Sanevit Arad (SAN). Dintre acestea, primele trei sunt încă tranzacţionate la BVB pe piaţa principală. Până la finalul anului 1995, la BVB au avut loc, în total, cinci şedinţe de tranzacţionare, au fost efectuate 379 de tranzacţii cu un volum total de 42.761 de acţiuni, în valoare totală de 250.000 de lei. Până la finalul anului 1995, la BVB erau listate nouă companii, cu o valoare de piaţă de 25,9 milioane de lei.

În 2010, Bursa de Valori Bucureşti s-a listat pe propria piaţă reglementată. În 2015, BVB a lansat piaţa AeRO pentru IMM-uri şi start-up-uri aflate în căutare de finanţare.

Din acest an, după aprobarea fuziunii dintre BVB şi Sibiu Stock Exchange (SIBEX), România are o singură bursă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.