Piaţa de capital din România a crescut cu 55% prin prisma indicelui BET-TR, care include şi dividendele, şi cu 39% luând în calcul indicele BET, de la finalul lunii februarie 2020, când a fost înregistrat primul caz de COVID-19 în România, şi până la finalul lunii trecute, arată datele Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”De la finalul lunii februarie 2020, când a fost înregistrat primul caz de conoronavirus în România, şi până la finalul lunii trecute, piaţa de capital din România a crescut cu 55% prin prima indicelui BET-TR, care include şi dividendele, şi cu 39% luând în calcul indicele BET. Investitorii români prezenţi pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au devenit tot mai numeroşi: peste 80.000 de români tranzacţionează la bursa românească, potrivit datelor FCI de la finalul anului trecut”, arată datele BVB.

Investitorii prezenţi la BVB au reacţionat într-un culoar restrâns în faţa intensificării conflictului armat din Ucraina: luna trecută cea mai semnificativă valenţă negativă înregistrată într-o zi a fost de 4,1% şi a avut loc pe 24 februarie. În aceeaşi zi, peste 23.000 de ordine de vânzare şi de cumpărare au fost efectuate la Bursa de Valori Bucureşti.

La finalul primelor două luni ale acestui an, valoarea totală de tranzacţionare realizată pe Piaţa Reglementată a BVB cu toate tipurile de instrumente financiare a fost de 3,75 miliarde lei, echivalentul a 760 milioane euro, în creştere cu 66% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Lichiditatea medie zilnică a fost de 93,7 milioane lei, sau 19 milioane euro.

„În cei doi ani de pandemie, am putut observa o tendinţă clară în ceea ce priveşte preferinţa financiară a populaţiei care a ales să se orienteze tot mai mult către bursă pentru a putea lua parte la poveştile de succes ale companiilor româneşti, dar şi pentru a limita erodarea puterii de cumpărare cauzată de o rată a ridicată inflaţiei. România se poziţionează ca un pol de stabilitate în regiune într-un context dominat de instabilitatea regională ridicată generată de conflictul armat din Ucraina. Traversăm momente de îngrijorare atât în plan uman, cât şi în plan economic. Pentru investitori, bursa locală a oferit în doi ani creşteri de 55% chiar şi în condiţii de volatilitate accentuată şi a demonstrat că poate fi un pilon esenţial pentru economiile românilor,” a declarat Radu Hanga, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.

Volatilitatea care a cuprins pieţele de capital internaţionale în ianuarie a continuat să-şi facă simţită prezenţa şi luna trecută, la finalul căreia cei mai mulţi indici bursieri erau în teritoriu uşor negativ.

Anxietatea investitorilor internaţionali, declanşată la începutul acestui an de anunţurile privind creşterile dobânzii de referinţă confirmate de băncile centrale şi de incertitudinile generate de pandemia de coronavirus, s-a accentuat odată cu escaladarea tensiunilor militare dintre Rusia şi Ucraina. Investitorii au reacţionat însă într-un culoar restrâns în faţa intensificării conflictului armat din Ucraina. De exemplu, la Bucureşti, luna trecută cea mai semnificativă valenţă negativă înregistrată într-o zi la nivelul indicilor BET-TR şi BET a fost de 4,1% şi a avut loc pe 24 februarie. În aceeaşi zi, peste 23.000 de ordine de vânzare şi de cumpărare au fost efectuate la Bursa de Valori Bucureşti.

„Una dintre cele mai importante lecţii pe care le-am învăţat la nivel individual şi colectiv din această pandemie este că avem capacitatea să rezistăm şocurilor. A devenit atât de important ca fiecare român să-şi diversifice economiile încât a avea astăzi un un cont de investiţii este o chestiune esenţială de siguranţă financiară şi peste 80.000 de români au înţeles că bursa locală reprezintă o alegere de încredere. Pentru investitorii români este important să nu reacţioneze emoţional cu economiile lor, ci să-şi urmeze strategia investiţională pe care şi-au propus-o, în concordanţă cu profilul lor de risc. Într-un context internaţional marcat de volatilitate, o strategie de investiţii orientată spre viitor va oferi mai multă claritate şi siguranţă,” a afirmat Adrian Tănase, directorul general al BVB.

Până la finalul lunii februarie, indicele BET-TR, care include şi dividendele, a ajuns la un nivel de 22.648 puncte, în scădere cu 2% comparativ cu finalul anului trecut. Indicele BET, care include cele mai tranzacţionate companii listate la BVB, a închis luna februarie la 12.716 puncte, cu 2,6% sub nivelul de anul trecut.

”Piaţa de capital din România s-a remarcat printr-o rezilienţă deosebită în faţa incertitudinilor şi a adus beneficii potenţiale semnificative pentru investitorii care au ales să-şi plaseze economiile în instrumentele financiare listate la Bursa de Valori Bucureşti. De la finalul lunii februarie 2020, când a fost înregistrat primul caz de conoronavirus în România, şi până la finalul lunii trecute, piaţa de capital din România a crescut cu 55% prin prima indicelui BET-TR, care include şi dividendele, şi cu 39% luând în calcul indicele BET. Evoluţia acestor indici pe parcursul celor doi ani marcaţi de pandemia de coronavirus poate fi consultată în Tabelele 1 şi 2. În tot acest timp, investitorii români prezenţi pe Bursa de Valori Bucureşti au devenit tot mai numeroşi”, arată datele BVB.

Potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI), numărul total al investitorilor care tranzacţionează la BVB a ajuns la 81.793, luând în calcul raportarea de la finalul anului trecut.

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.