Preşedintele Curţii de Conturi Mihai Busuioc, care a participat la cel de-al XII-lea Congres al Organizaţiei Europene a Instituţiilor Supreme de Audit (EUROSAI), afirmă că este esenţial ca instituţiile de audit să rămână relevante din punct de vedere profesional şi să se adapteze la schimbările rapide care au loc în societate pentru a putea aduce o contribuţie semnificativă prin activitatea desfăşurată, în special în timpul situaţiilor de urgenţă.
“Instituţiile Supreme de Audit joacă un rol esenţial în monitorizarea acţiunilor guvernamentale şi ale organismelor auditate, asigurând astfel transparenţa şi buna guvernare, cu scopul final de a îmbunătăţi serviciile oferite beneficiarului final - cetăţeanul. Este esenţial să rămânem relevanţi din punct de vedere profesional şi să ne adaptăm la schimbările rapide care au loc în societate pentru a putea aduce o contribuţie semnificativă prin activitatea de audit desfăşurată, în special în timpul situaţiilor de urgenţă. Prin implementarea practicilor inovatoare de audit, utilizând instrumente de inteligenţă artificială şi implicând principalii stakeholderi în valorificarea activităţii de audit, SAI-urile pot răspunde în timp real la provocările societăţii.”, afirmat Mihai Busuioc preşedintele Curţii de Conturi, cu ocazia participării la cel de-al XII-lea Congres al Organizaţiei Europene a Instituţiilor Supreme de Audit (EUROSAI), organizat în perioada 27-28 mai şi susţinut în format online de către - Instituţia Supremă de Audit din Israel (Office of the State Comptroller and Ombudsman).
Tema principală a congresului din acest an a fost „Partajarea cunoştinţelor – SAI-uri mai bune (Sharing Minds – Greater SAIs)”, accentul fiind pus pe nevoia de a creşte nivelul de colaborare între instituţiile supreme de audit, prin intensificarea schimbului de cunoştinţe între membri şi sprijinirea cooperării profesionale între aceştia, respectiv implicarea tuturor membrilor în activităţile EUROSAI prin efectuarea de audituri comune sau în cooperare, împărtăşirea de noi metode şi tehnologii în activitatea de audit”, anunţă Curtea de Conturi.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Participanţii au adoptat Declaraţia de la Ierusalim, prin care: a fost recunoscută importanţa consolidării activităţii profesionale a SAI-urilor şi a EUROSAI; a fost subliniată contribuţia extinderii şi aprofundării cooperării şi colaborării dintre SAI-uri şi alte părţi interesate şi organizaţii non-părţi interesate la activităţile EUROSAI; a fost aprobat Planul Strategic EUROSAI pentru 2024-2030.
”De asemenea, cu această ocazie a fost aleasă gazda organizării următorului Congres EUROSAI care va ocupa şi funcţia de prim-vicepreşedinte al EUROSAI, respectiv Instituţia Supremă de Audit din Slovacia, şi au fost votaţi doi membri în cadrul Consiliului de conducere (SAI Italia şi SAI Suedia) şi doi auditori publici externi ai EUROSAI (SAI Bulgaria şi SAI Ţările de Jos)”, precizează Curtea de Conturi.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.