Bursele europene au închis vineri în scădere puternic, investitorii reacţionând la ultimele decizii de politică ale Băncii Centrale Europene (BCE) şi la o inflaţie peste aşteptări în Statele Unite, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 Indicele paneuropean Stoxx 600 a încheiat ziua în scădere cu 2,7%, componenta bancară scăzând cel mai mult, cu 4,9%, în timp ce toate sectoarele şi bursele majore au închis în teritoriu negativ.

DAX al bursei din Frankfurt a coborât cu 3,08%, CAC 40 al bursei din Frankfurt cu 2,7%, iat FTSE 100 al bursei din Londra cu 2,12%.

BCE şi-a confirmat joi intenţia de a majora ratele dobânzilor cu 0,25 de puncte procentuale la reuniunea sa din iulie, fiind aşteptată o nouă creştere în septembrie, a cărei amploare va fi determinată de perspectivele inflaţiei pe termen mediu.

Banca centrală şi-a revizuit semnificativ în urmcare aşteptările inflaţioniste pentru zona euro şi şi-a retrogradat previziunile de creştere.

Acţiunile europene au scăzut drastic şi joi, după anunţarea deciziei BCE şi conferinţa de presă a preşedintelui BCE Christine Lagarde şi au continuat să scadă şi vineri, înainte ca datele privind inflaţia din SUA să agraveze pierderile.

Raportul foarte aşteptat al indicelui preţurilor de consum din SUA din luna mai este peste aşteptări, inflaţia generală din SUA atingând 8,6% de la an la an şi depăşind aşteptările economiştilor şi cifra din luna precedentă.

Acţiunile din regiunea Asia-Pacific au avut vineri o evoluţie mixtă, deoarece datele privind inflaţia chineză pentru luna mai au fost în mare măsură conform aşteptărilor, iar investitorii şi-au îndreptat atenţia în Statele Unite.

Înapoi în Europa, banca centrală a Rusiei şi-a redus vineri dobânda cheie cu 1,5 puncte procentuale, la 9,5%, nivelul observat înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Deşi recunoaşte că mediul extern pentru economia rusă rămâne ”dificil şi restrânge semnificativ activitatea economică”, consiliul monetar al băncii centrale ruse a declarat într-un comunicat că ”inflaţia încetineşte mai rapid şi declinul activităţii economice este de o amploare mai mică” decât se aştepta banca centrală în Aprilie.

Între timp, Banca Angliei a declarat vineri că este acum mulţumită că giganţii bancari britanici nu mai sunt ”prea mari pentru a eşua”, după un efort concertat de a reduce riscul sistemului financiar în urma salvării mai multor bănci cu bani publici, în 2007-09.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.