Bursele europene au încheiat tranzacţiile de vineri în scădere cu cel puţin 1,5%, urmând tendinţa negativă a acţiunilor de pe Wall Street, care au consemnat joi cea mai slabă evoluţie după 2020, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicele paneuropean Stoxx 600 a scăzut cu 1,6%, acţiunile companiilor din sectorul de retail coborând cedl mai mult, cu 2%, în timp ce aproape toate sectoarele şi bursele majore au terminat în teritoriu negativ.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt a coborât cu 1,6%, CAC 40 al bursei din Paris cu 1,73%, iar FTSE 100 al bursei din Londra cu 1,54%.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Acţiunile companiilor din sectorul petrolului şi gazelor au crescut cu 0,7%.

Uşurarea iniţială detrminată de excluderea de către Rezerva Federală a unor creşterilor mai agresive ale dobânzilor a făcut loc temerilor că un ciclu de creşteri ale dobânzilor pentru a controla inflaţia ar putea afecta creşterea economică.

Joi, indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu peste 1.000 de puncte, iar Nasdaq Composite a scăzut cu aproape 5%, ştergând creşterea de miercuri.

Acţiunile americane au continuat să piardă teren vineri.  Indicele S&P 500 a coborât cu 1,2%, în timp ce Nasdaq Composite a scăzut cu 1,7%, iar Dow Jones Industrial cu 1%.

 

Între timp, dolarul continuă să se consolideze pe fondul anxietăţii economice, indicele dolarului atingând vineri un nou maxim din ultimii 20 de ani vineri.

Russ Mould, director de investiţii la AJ Bell, a declarat că sentimentul de piaţă s-a schimbat odată ce ctraderii au avut timp să analizeze recomandările Fed şi să evalueze perspectivele mai amănunţit.

”Preocuparea cu privire la inflaţie este vinovată, ca întotdeauna, iar schimbările sălbatice pe care le-am văzut în această săptămână ne amintesc că încrederea este la fel de fragilă ca o păpuşă de porţelan. Cealaltă teamă este că remediul pentru inflaţie, dobânzile mai mari, ar putea fi la fel de rău ca boala dacă va opri creşterea şi chiar duce la recesiune”, a spus el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.