Bursele au scăzut vineri la nivel global, iar preţurile petrolului au consemnat cea mai slabă evoluţie zilnică din ultimul an, în urma informaţiilor privind varianta africană a noului coronavirus care ar putea fi mai rezistentă la vaccinuri, investitorii cumpărând obligaţiuni, yeni şi franci elveţieni, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Există informaţii puţine despre varianta de coronavirus depistată în Africa de Sud, Botswana şo Hong Kong, iar specialiştii afirmă că aceasta are o combinaţie neobişnuitp de mutaţii care ar putea evita reacţia sistemului imunitar şi ar putea fi mai transmisibilă.

Autorităţile britanice consideră că aceasta este cea mai importantă variantă a coronavirusului şi au impus restricţii de călătorie pentru sudul Africii, la fel procedând şi Japonia, Cehia, Italia şi Germania.

Uniunea Europeană a anunţat că intenţionează să oprească traficul aerian din regiunea respectivă.

Indicele MSCI al acţiunilor globale a scăzut cu 0,8%, fiind pe care să înregistreze cea mai slabă evoluţie zilnică din septembrie 2020, cele mai afectate fiind titlurile companiilor din sectorul călătoriilor şi turismului.

Indicele pan-european STOXX 600 a coborât cu 2,7%, consemnând cea mai proastă zi din septembrie 2020.

Indicele german DAX a scăzut cu 3%, iar indicele britanic FTSE 100  cu 2,7%, la cel mai redus nivel din peste o lună.

În Asia, indicele MSCI, exceptând Japonia, a pierdut 2,2%, cel mai accentuat declin din luna august.

Indicele japonez Nikkei a scâzut cu 2,5%, iar indicele S&P 500 era în coborâre cu 1,8%.

Euro a urcat cu 0,4%, la 1,1251 dolari pe unitate. Moneda unică a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii şase ani şi jumătate faţă de francul elveţian, la 1,044 franci pe unitate.

Randamentul obligaţiunilor germane pe termen de 10 ani a scăzut cu 0,62 puncte procentuale, la -0,31%.

Preţul aurului a crescut cu 0,7%, la 1.800 dolari uncia.

Preţul petrolului WTO, de referinţă pe piaţa americană, a coborât cu 11,8%, sau cu 9,28 dolari, la 69,15 dolari pe baril, înregistrând cea mai slabă evoţie zilnică după aprilie 2020.

Cotaţia petrolului Brent a scăzut cu 10,5%, sau cu 8,66 dolari, la 73,56 dolari pe baril.

Ambele contracte sunt pe care să înregistreze a cincea evoluţie săptămânală negativă, pentru prima oară din martie 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.