Grupul Electrica, lider în distribuţia şi furnizarea de energie electrică în România, a înregistrat, în primele nouă luni ale acestui an, un profit net de 95,3 milioane lei, din care partea semnificativă, însumând 87 milioane lei, a fost realizată în trimestrul al treilea (iulie - septembrie), arată datele neauditate transmise miercuri de grup. Rezultatul net este de aproape cinci ori mai mic, comparativ cu perioada similară a anului trecut, din cauza crizei din sectorul energetic, în contextul în care preţul energiei electrice vândută pe bursa Opcom a crescut de câteva ori.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Anul 2017 a fost marcat de condiţii semnificativ adverse în primul trimestru şi de o îmbunătăţire foarte lentă a acestora în următoarele trei luni. După jumătatea anului, sectorul de distribuţie s-a apropiat din nou de niveluri normale ale profitabilităţii, în timp ce piaţa de furnizare a rămas în continuare dificilă până în luna septembrie, în special în zona pieţei reglementate cu clienţi neeligibili”, arată raportul Electrica.

De asemenea, veniturile Grupului Electrica, în primele nouă luni ale anului, au crescut uşor, cu 1%, până la 4,03 miliarde lei.

“Vreau să remarc îmbunătăţirea semnificativă a rezultatelor financiare înregistrate de Grupul Electrica în primele nouă luni ale acestui an. Desigur, rezultatele cumulate în această perioadă sunt încă puternic afectate de efectele dezechilibrelor majore din piaţa de energie, în special, din trimestrul întâi şi, parţial, din trimestrul al doilea”, spune Cătălin Stancu, directorul general Electrica.

Acesta precizează că strict în trimestrul al treilea a fost realizat practic aproape tot profitul net şi profitul operaţional obţinut pe durata primelor nouă luni.

”În trimestrul trei, deşi au continuat sa fie probleme pe piaţa de furnizare, sectorul de distribuţie a atins niveluri rezonabile de profitabilitate. În plus, măsurile de diminuare a impactului adoptate de management au avut efect. Situaţiile limită din prima parte a anului, ne-au determinat să adoptăm o strategie pe măsura noilor condiţii din piaţă şi să trecem la implementarea rapidă a unor programe de reducere a costurilor, de optimizare a proceselor şi a structurilor administrative. Asigurăm toate părţile interesate că am luat măsurile necesare pentru îmbunătăţirea performanţelor până la finalul anului şi, totodată, repetăm apelul nostru către autorităţi referitor la necesitatea anumitor măsuri legate de modificarea unor reglementări din piaţa de energie”, adaugă Stancu.

În primele nouă luni ale anului, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 13 TWh, în creştere cu 2,8% faţă de primele 9 luni ale lui 2016,către un număr de aproximativ 3,69 milioane de utilizatori şi a furnizat o cantitate de 7,4 TWh, în scădere cu 8,7% faţă de perioada similară din 2016, către un număr de clienţi de 3,58 milioane.

Electrica Furnizare este lider pe piaţa reglementată, cu o cotă de 40,02%, în timp ce pe piaţa concurenţială deţine o cotă de 12,03% în 2017, conform raportului ANRE din iulie 2017.

În perioada ianuarie-martie 2017, a fost înregistrată o creştere substanţială a preţului de achiziţie a energiei, respectiv cu 78% pe Piaţa Zilei Următoare (PZU) şi cu aproximativ 38% pe Piaţa de Echilibrare, faţă de perioada similară a anului precedent. În perioada aprilie-iunie 2017, preţul mediu de achiziţie a energiei s-a menţinut la un nivel cu aproximativ 30% mai mare, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

În trimestrul al treilea, preţul mediu de achiziţie pe Piaţa Zilei Următoare a fost cu aproximativ 67% mai mare comparativ cu trimestrul al treilea din 2016.

Acţionarul principal al Electrica este statul român, reprezentat prin Ministerul Energiei (48,78%) după ce participaţia sa a fost diminuată ca urmare a unei oferte publice iniţiale în iulie 2014. Următorul acţionar ca procent de deţinere este BERD, cu 6,92%.

Cu aproximativ 10.000 de angajaţi, Grupul Electrica oferă servicii la peste 3,6 milioane de clienţi şi are activităţi în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord şi pe cuprinsul întregii ţări pentru funizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.