Bursa americană Nasdaq limitează ofertele publice iniţiale ale companiilor chineze mici prin înăsprirea restricţiilor şi încetinirea procesului de aprobare, potrivit documentelor, directorilor de companii şi bancherilor de investiţii, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Încercarea Nasdaq de a limita aceste listări are loc în condiţiile în care un număr tot mai mare dintre aceste companii atrag capital din surse chineze şi nu de la investitori americani.

Acţiunile majorităţii acestor companii chineze au un volum scăzut al tranzacţiilor, deoarece majoritatea rămân în proprietatea câtorva persoane din interiorul acestora. Lichiditatea scăzută le face neatractive pentru mulţi investitori instituţionali mari, pe care Nasdaq vrea să îi atragă.

De exemplu, când compania chineză 111 Inc, o reţea farmaceutică online, a atras 100 de milioane de dolari prin listarea la bursa Nasdaq în 2018, majoritatea acţiunilor au fost vândute unor cunoscuţi ai directorilor companiei, a declarat directorul general Liu Junling.

Incubatorul de influenceri digitali Ruhnn Holding, providerul de educaţie after-school Puxin şi producătorul de produse pentru animale Dogness International sunt alte exemple de companii chineze care s-au listat în ultimii doi ani al bursa Nasdaq, la care numărul investitorilor chinezi care au cumpărat acţiuni este mai mare decât cel al investitorilor americani, potrivit unor surse apropiate companiilor.

Ruhnn, Puxin şi Dogness nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Un purtător de cuvânt al Nasdaq a refuzat să comenteze în privinţa impactului schimbărilor regulilor de listare a companiilor chineze mici.

Într-o  perioadă de escaladare a tensiunilor comerciale între Statele Unite şi China, restricţiile impuse de Nasdaq reprezintă cel mai recent eveniment în relaţiile financiare dintre cele mai mari două economii ale lumii.

Acţiunile companiilor chineze au scăzut puternic vineri, în urma informaţiilor că administraţia Trump analizează o posibilă delistare a companiilor chineze de la bursele americane. Un oficial al Trezoreriei SUA a declarat sâmbătă că administraţia Trump nu ia în considerare, ”în acest moment”, împiedicarea companiilor chineze de a se lista la bursele americane.

O sursă apropiată Nasdaq a spus că schimbarea regulilor de listare nu este rezultatul discuţiilor cu Casa Albă. Un purtător de cuvânt al Casei Albe a refuzat să comenteze despre modificarea regulilor de înscriere la bursă.

În luna iunie, parlamentari americani au înregistrat un proiect de lege care ar obliga companiile chineze care sunt tranzacţionate la burse americane să se supună supravegherii autorităţilor de reglementare, inclusiv prin permiterea auditurilor, în caz contrar urmând să fie delistate.

Nasdaq a propus pentru prima oară modificarea regulilor de listare în octombrie 2018, iar schimbările au intrat în vigoare luna trecută.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.