Normele privind Fondul de Garantare din turism ar putea fi aprobate în următoarele săptămâni, astfel încât de la 1 iulie fondul să fie funcţional, a declarat marţi Alin Burcea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În prezent, se lucrează la norme. Noul ministru al Turismului, Bogdan Trif, ne-a chemat săptămâna trecută la discuţii. Am sentimentul că Fondul de Garantare din turism va ieşi bine. În principiu, discuţiile au fost pe norme. ANAT a solicitat nişte limitări, de exemplu de 500.000 euro în primul an, de 800.000-1 milion euro în al doilea an, să crească suma gradual, până se strâng banii în cont”, a declarat marţi Alin Burcea, preşedintele  ANAT, într-o conferinţă de presă.

De altfel, ANAT a propus, încă din octombrie 2016, un proiect de act normativ care cuprinde mai multe instrumente de garantare. În 18 ani, niciun ministru nu a mai făcut nimic în acest domeniu, deşi există norme europene în vigoare, spune Burcea.

”Am rugat, dacă se poate, ca legea să ceară o anumită sumă de început pentru toţi participanţii la acest joc. Nu este normal ca tu, cu 200 de lei cu care îţi deschizi o firmă, să încasezi şi 1 milion de euro din vânzările prin early-booking. Touroperatorii pot da la început 2.000 euro. De asemenea, va mai exista o garantare pe care ministerul o gândeşte, în jur de 0,5% pe care să îl dea touroperatorii din valoarea unui pachet vândut”, a adăugat preşedintele ANAT.

Procentul va fi în funcţie de bonitatea firmei, precizează el.

”Nu poţi să iei 0,5% din orice firmă, trebuie să iei în funcţie de bonitatea ei, în funcţie de anumiţi indicatori financiari. Teoria fondului este să strângi câte puţin de la toţi. A fost o întâlnire informală la minister, acum se lucrează”, subliniază Burcea.

Garanţia va fi de 0,5 % la valoarea pachetelor, mai mult sau mai puţin în functie de bonitate, dar în acelaşi timp se va mai colecta de la turişti o sumă mică, de 0,1% sau 0,2%, la valoarea pachetului.

”Suma va fi mică. Garanţia o plăteşte agenţia, din banii ei, iar participarea la Fond de 0,1% se colectează de la turist”, explică Burcea.

Fondul trebuie să fie funcţional la 1 iulie, urmând ca zilele următoare proiectul să fie pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Turismului.

”Oricum, agenţiile de turism plătesc anual 700-1.000 euro pentru o asigurare. Acest fond nu va genera o scumpire a pachetelor turistice, deoarece procentul e foarte mic”, subliniază Alin Burcea.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.