Ministrul Turismului, Bogdan Trif, spune că fiscalitatea pe sectorul turistic este la cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană, iar această măsură ajută mediul privat deoarece banii vor fi reinvestiţi şi hotelierii români pot ţine pasul cu ţările concurente. Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Mohammad Murad, a recunoscut că pe zona de fiscalitate România stă cel mai bine din Europa, hotelierii plătind cele mai puţine taxe cumulate, dar a cerut şi găsirea unor soluţii pentru introducerea fiscului unic de plată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bogdan Trif a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la Constanţa, că, dacă în urmă cu câţiva ani impozitele şi taxele din sectorul turistic erau extrem de mari, în prezent fiscalitatea din acest domeniu a ajuns la cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană.

“Este un lucru bun că am reuşit să reducem măcar fiscalitatea. Dacă acum câţiva ani pe sectorul turistic impozitele şi taxele erau extrem de mari, eram undeva pe un loc fruntaş, dar în sensul negativ, acum fiscalitatea pe sectorul turistic este cred la cel mai scăzut nivel din Uniunea Europeană. Este o măsură care vine să ajute mediul privat. Banii care or să se regăsească în vistieria lor or să fie reinvestiţi, pentru că trebuie să ţinem pasul cu celelalte ţări care ne sunt concurente şi trebuie să avem oferte care să rivalizeze cu cele din jurul nostru. Şi să ne axăm foarte mult şi pe turiştii străini, care odată făceau staţiunile de pe litoral pline. Din păcate anul trecut nu au fost foarte mulţi turişti străini, dar am compensat cu turiştii români”, a afirmat Bogdan Trif.

Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, Mohammad Murad, a spus că în ultimii ani cele mai multe probleme din turism s-au rezolvat, în special pe zona de fiscalitate.

“În ultimii doi, trei ani de zile putem spune că ultimele probleme din turism s-au rezolvat, în special pe zona de fiscalitate. Sper să nu fie o rezolvare temporară. Am obţinut vouchere de vacanţă, TVA de 5 la sută, salariul minim pe economie pentru străini e la fel ca şi pentru români. Deci pe zona de fiscalitate stăm foarte bine şi cred că suntem fruntaşi în Europa pentru că plătim cele mai puţine taxe cumulate, dar sunt multe şi ne cam încurcă un pic. Am cerut de repetate ori să încercăm să găsim soluţii pentru aşa numitul fisc unic de plată”, a spus preşedintele FPTR.

El a menţionat că România pierde aproximativ 5 miliarde de euro şi este nevoie de două decizii care trebuie luate urgent, una fiind legată de forţa de muncă.

“România pierde în jur de 5 miliarde de euro pentru două decizii care trebuie să fie luate urgent. Prima decizie este legată de forţa de muncă, pentru că multe hoteluri nu deschid pentru că nu au forţă de muncă. Am fost plecat după forţă de muncă în străinătate şi vă spun că am ajuns într-o ţară unde sunt peste 20 de milioane de şomeri, în Etiopia. Costul este mic, 300-400 de dolari pe lună. Dacă ne gândim şi uman, este foarte OK să vină pentru că putem să găsim soluţii, au şi ei familie, copii”, a explicat Murad.

El a precizat că a doua decizie se referă la eliminarea birocraţiei.

“Cerem ministerului şi Guvernului actual să ne ajute încât să eliminăm cât se poate de mult birocraţia privind întocmirea actelor necesare pentru aducerea forţei la muncă. Este foarte normal să nu mai dăm mesaje, să vină românii înapoi. Orice persoană care poate să asigure un confort mai bun şi un venit mai mare, că e român, că e turc, că e arab, că e francez să se ducă după venit mai mare. Asta înseamnă piaţa deschisă. Deci dacă putem aduce oameni de afară de ce nu să plece românii cu 2.000 de euro salariu acolo sau 2.500 până să ajungă la noi salariile la fel de mari. I-am propus domnului ministru, ajutaţi-ne să dăm salarii mai mari, pentru că taxele pe salariu faţă de bulgari sunt duble. Noi plătim 77% cumulat faţă de bulgari care plătesc undeva la 47%”, a afirmat Murad.

El a mai spus că prin dialog au fost rezolvate multe dintre problemele din turism.  

“Prin dialog concret am rezolvat multe din probleme şi chiar putem spune că patronatele sunt mulţumite de guvernarea PSD chiar dacă nu suntem şi nu avem o culoare politică. Vă spun sincer că guvernarea PSD ce a făcut, nu au făcut foarte multe alte partide în ultimii 15 ani. Nu vă spun că am vreun interes cu ministrul sau cu PSD. Concret, suntem relaxaţi, nu mai vedeţi în fiecare seară la televizor oameni cu cătuşele, putem investi cu mai multă încredere, pentru că este nevoie. Dar facem apel ca Guvernul să găsească soluţii pentru birocraţia locală”, a explicat Murad, care a precizat că obţinerea unei autorizaţii pentru construirea unui hotel sau restaurant durează mai mult decât realizarea investiţiei.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.