Banca Naţională a României (BNR) a precizat joi, la o zi de la acuzaţiile lansat de omul de afaceri Ion Ţiriac, că terenul din strada Dr. Staicovici nr. 42-48, unde se află Arenele BNR, este proprietatea BNR din anul 1946, fiind dobândit printr-un act de vânzare-cumpărare de la Societatea de Dare la Semn Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ţiriac a anunţat recent că vrea să dea în judecată BNR invocând nereguli la preluarea din 1991 a arenelor de tenis.

Guvernatorul BNR cere 35 de milioane de euro pentru ca baza sportivă Arenele BNR să revină la Ministerul Tineretului şi Sportului, în contextul în care în 1991 a trecut în proprietatea băncii contra sumei de 233.000 de dolari, potrivit unui anunţ făcut miercuri de ministrul Marius Dunca. BNR a subliniat joi că Arena Centrală de tenis, împreună cu alte construcţii amenajate pe terenul BNR, a fost cumpărată de către banca centrală în anul 1991 de la Ministerul Tineretului şi Sportului.

”La data preluării, starea construcţiilor şi a terenului din jurul acestora era deplorabilă, necesitând investiţii semnificative. După anul 1991, BNR a realizat investiţii în Arena Centrală şi terenurile de antrenament în valoare de aproximativ 1.000.000 lei în preţuri curente (amenajare vestiare în anul 1997, tribuna metalică în anul 1999, instalaţie de nocturnă în anul 2000 etc.)”, se arată în comunicat.

BNR a subliniat că, până în prezent, a înregistrat cheltuieli cu întreţinerea echipamentelor, instalaţiilor şi utilajelor din dotarea clădirilor şi terenurilor Arenei BNR şi a construcţiilor ce o deservesc, precum şi cheltuieli administrative, în valoare de peste 5.000.000 lei în preţuri curente.

”O latură importantă a acestor activităţi a fost reprezentată de salvarea şi întreţinerea celor peste 30 de exemplare de platani (plantaţi la sfârşitul secolului XIX), protejaţi de lege şi parte a patrimoniului naţional”, se arată în comunicat.

Totodată, începând cu anul 1991, competiţiile de tenis organizate pe arena centrală şi terenurile secundare (Cupa Davis, turnee internaţionale din circuitele ATP şi respectiv WTA, precum şi alte turnee de tenis naţionale şi internaţionale) au fost găzduite în regim de comodat, BNR punând la dispoziţie cu titlu gratuit toate amenajările şi dotările necesare, potrivit băncii centrale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.