Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, luni, lansarea proiectului FinTech Innovation Hub, o platformă dedicată dialogului cu firmele care dezvoltă soluţii în domeniul serviciilor de plată şi financiare – FinTech – şi a subliniat că susţine inovaţia în domeniul plăţilor, dar ”în mod controlat şi în avantajul consumatorilor”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

BNR vrea, în acest fel, să susţină dezvoltarea pieţei în domeniul serviciilor de plată şi financiare şi vizează alinierea la tendinţele europene în domeniul monitorizării inovaţiei în acest sector, ”în scopul asigurării securităţii şi siguranţei acestora”.

Banca centrală susţine că iniţiativa FinTech Innovation Hub se va axa pe încurajarea şi sprijinirea inovaţiei în domeniul plăţilor, dar ”în mod controlat şi în avantajul consumatorilor şi întreprinderilor, urmărind în acelaşi timp identificarea potenţialelor riscuri implicate, precum şi propunerea de măsuri de gestionare a acestora”.

Companiile care sunt implicate direct în dezvoltarea soluţiilor inovatoare în domeniul serviciilor de plată pot intra în dialog cu experţii din cadrul BNR pentru a-şi prezenta proiectele de inovaţie FinTech sau pentru ”a fi îndrumate cu privire la conformitatea serviciilor şi produselor de acest tip”.

Totodată, BNR a desemnat o echipă de specialişti cu atribuţii în monitorizarea inovaţiilor în domeniul serviciilor de plată, care va putea fi contactată prin completarea unui formular standard.

”Cererile depuse vor fi supuse unei analize iniţiale, în urma căreia solicitanţii vor primi soluţii adaptate pentru fiecare situaţie prezentată sau îndrumări privind aspectele legale ce vizează implementarea inovaţiilor în domeniul serviciilor de plată”, se arată în comunicat.

Prin intermediul platformei, BNR urmăreşte crearea unui ”mediu sigur pentru dezvoltarea inovaţiilor în domeniul serviciilor de plată”.

”Totodată, Banca Naţională a României intenţionează să identifice măsurile de reglementare şi/sau supraveghere necesare pentru a atenua orice risc asociat produselor şi/sau serviciilor inovatoare în domeniul serviciilor de plată şi fără a bloca dezvoltarea unor astfel de soluţii/produse inovatoare”, se arată în comunicat.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.