Banca Naţională a României (BNR) a reacţionat, vineri dimineaţă, la reţinerea viceguvernatorului Bogdan Olteanu pentru trafic de influenţă, precizând că acţiunea DNA nu afectează activitatea băncii centrale, iar atribuţiile viceguvernatorului urmează să fie preluate de către ceilalţi membri ai conducerii executive a BNR. Statutul BNR prevede că un membru al conducerii instituţiei poate fi schimbat din funcţie doar de către Parlament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bogdan Olteanu se află pe a treia treaptă în ierarhia conducerii Bănci Naţionale a României, după guvernatorul Mugur Isărescu şi primviceguvernatorul Florin Georgescu.

BNR este condusă de un consiliu de administraţie, numit de Parlament, format de nouă membri, din care un guvernator, un primviceguvernator, doi viceguvernatori şi cinci membri simpli.

"BNR menţionează că activitatea instituţiei se desfăşoară normal, atribuţiile domnului viceguvernator urmând a fi preluate conform procedurilor interne în vigoare de către ceilalţi membri ai conducerii executive", a precizat banca centrală, într-un comunicat transmis presei.

Banca Naţională ţine să sublinieze că faptele pentru care Bogdan Olteanu este anchetat de Direcţiei Naţionale Anticorupţie "vizează activitatea acestuia desfăşurată înainte de încredinţarea de către Parlament a mandatului de viceguvernator al BNR, conform comunicatului publicat de DNA".

Statutul BNR, adoptat prin Legea 312/2004 şi intrat în vigoare la 30 iulie 2004, prevede, la articolul 33, alineatul 6, că "revocarea din funcţie a oricărui membru al consiliului de administraţie se face de către Parlament, la propunerea comună a comisiilor permanente de specialitate ale celor două Camere ale Parlamentului, dacă acesta încetează să îndeplinească condiţiile necesare pentru exercitarea atribuţiilor sale sau dacă se face vinovat de abateri grave".

Legislaţia nu prevede ce abateri pot fi considerate grave, fiind la latitudinea parlamentarilor să decidă dacă există sau nu motive pentru revocare.

De altfel, nu exită nicio altă modalitate de revocare a unui membru al conducerii BNR.

"Nici un membru al Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României nu va fi schimbat din funcţie din alte motive sau prin altă procedură decât cea prevăzută la alin. (6)", prevede Statutul BNR.

Documentul prevede că hotărârea de revocare din funcţie a membrilor consiliului de administraţie al BNR poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în termen de 15 zile de la publicarea. în Monitorul Oficial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.