Banca Europeană pentru Recontrucţie şi Dezvoltare (BERD) a lansat marţi programul de finanţare ”Green Economy Financing Facility”, în valoare de 100 milioane euro, care urmează să finanţeze creşterea economiilor de energie şi reducerea costurilor cu utilităţile la locuinţele din România, prin îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor rezidenţiale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Programul este destinat să ajute sectorul rezidenţial din România prin finanţarea investiţiilor în eficienţă enegetică, energie regenerabilă şi soluţii de economisire a apei. Este pentru prima dată când BERD finanţează investiţii de eficienţă energetică în sectorul rezidenţial din România”, a precizat banca. 

Creditele vor putea fi accesate prin intermediul băncilor româneşti partenere în program.

”Marea majoritate a fondului locativ din România a fost construit între anii 1960 şi 1990, având un nivel scăzut al izolaţiei termice. În timp ce nevoia de a creşte eficienta energetică este în mod imperios necesară, accesul la finanţare pentru astfel de investiţii rămâne limitată”, a declarat directorul regional pentru România şi Bulgaria al BERD, Matteo Patrone.

Acesta se aşteaptă ca băncile din România să dezvolte produse destinate economiei şi investiţiilor verzi.

Beneficiarii acestor finanţări pot fi persoane fizice, asociaţii de proprietari sau companii furnizoare de produse şi servicii verzi.

Banca Transilvania este prima bancă din România care s-a alăturat programului şi care a contractat un împrumut de 40 milioane euro pentru investiţii în eficienţă energetică a locuinţelor. 

Fondul pentru Cooperare Internaţională şi Dezvoltare al Taiwanului (Taiwan ICDF) a contribuit cu 12 milioane dolari la acest program de finanţare.

BERD a facilitate până în present împrumuturi de aproximativ 4 miliarde de euro prin programe similare de finanţare a investiţiilor verzi în 24 de ţări.

”Green Economy Finajcing Facility” face parte din programul Green Economy Transition al BERD, prin care banca intenţionează, până în 2020, să utilizeze 40% din investiţiile sale anuale pentru finanţările destiate reducerii impactului schimbărilor climatice, în comparaţie cu o medie de circa 25% din investiţiile anuale în ultimii cinci ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.