Constructorul american de elicoptere Bell Helicopter şi compania poloneză de stat Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) au semnat o scrisoare de intenţie cu scopul de a coopera la producţia elicopterului utilitar UH-1Y, acordul fiind adiţional celui semnat pentru elicopterul AH-1Z în 2016, a anunţat miercuri compania.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În baza acestei scrisori de intenţie, Polska Grupa Zbrojeniowa şi Bell Helicopter vor extinde ariile de cooperare răspunzând nevoilor Poloniei cu elicopterele utilitare UH-1Y. În plus, acest document identifică elicopterul AH-1Z drept element de suport al Programului Kruk, parte a dorinţei guvernului polonez de a achiziţiona elicoptere de atac, incluse în planul de modernizare a forţelor armate poloneze”, se arată în comunicat.

Potrivit scrisorii de intenţie, cele două companii vor purta discuţii cu privire la transferul de know-how de la partenerul american către companiile poloneze din industria militară. De asemenea, aceste discuţii vor viza şi domeniile producţiei şi mentenanţei, pe care PGZ le-ar putea realiza în mod autonom, dacă Ministerul Apărării Naţionale din Polonia achiziţionează elicoptere de atac Bell AH-1Z Viper şi elicoptere utilitare Bell UH-1Y Venom.

Circa 85% din componentele majore ale elicopterul de atac AH-1Z Viper sunt utilizate şi de modelul utilitar UH-1Y Venom, cele două modele având amprente logistice similare, care permit diminuarea costurilor totale privind achiziţia, operarea şi mentenanţa, potrivit companiei.

PGZ este lider al industriei Poloneze şi una dintre cele mai importante companii de apărare din Europa. Coordonează 60 de companii (apărare, şantier naval, sectorul noilor tehnologii) şi generează venituri anuale de 5 miliarde de zloţi polonezi (1,1 miliarde euro).

România ar putea fi prima ţară care ar putea produce integral elicoptere de atac Bell Helicopter în următorii 4-5 ani, dacă toate detaliile vor fi stabilite în timp util, dar decizia va trebui luată la nivel guvernamental, în contextul în care discuţiile dintre preşedintele american Donald Trump şi cel român, Klaus Iohannis, sunt esenţiale pentru definirea cadrului general al parteneriatului dintre Statele Unite şi România, a declarat, în luna iunie, un vicepreşedinte în cadrul Bell Helicopter, Richard Harris, în cadrul unei întâlniri cu ziariştii.

Constructorul american Bell Helicopter, cu venituri totale de 3,2 miliarde dolari anul trecut, a mai avut o tentativă de a construi un elicopter de atac în România, în 1996, modelul AH-1 Cobra, varianta românească de atunci urmând să poarte numele de Dracula.

Recent, Airbus Helicopters a semnat cu compania românească IAR un acord general de cooperare exclusivă pentru producerea în România a elicopterului multirol H215M, IAR devenind contractor principal pentru orice posibilă comandă de elicoptere a Ministerului Apărării pentru a-şi înlocui flota îmbătrânită de elicoptere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.