Banca Comercială Română (BCR), cea mai mare bancă din România după valoarea activelor, a obţinut un profit net de 1,145 milioane lei (254,4 milioane euro) în primele nouă luni din acest an, în creştere cu 26,7% faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă din 2015, în condiţiile în care rata creditelor neperformante a scăzut la 13,3%, de la peste 22% în urmă cu un an, potrivit datelor publicate luni de bancă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În primele nouă luni din 2015, BCR a înregistrat un profit net de 904,3 milioane lei.

Activele băncii au crescut cu 3,6% în primele nouă luni din acest an, până la 64,61 miliarde lei (14,5 miliarde euro) la finalul lunii septembrie, de la 62,36 miliarde lei la 31 decembrie 2015.

În ciuda rezultatelor pozitivve, banca se arată îngrijorată de iniţiativele legislative împotriva băncilor din România. 

"Suntem preocupaţi de o serie de provocări legislative în sistemul bancar. Suntem realmente îngrijoraţi de anumite evoluţii, care considerăm că vor împiedica direcţionarea sustenabilă şi eficientă a resurselor financiare către infrastructură, educaţie, tehnologie ori calitatea vieţii - priorităţi indisputabile pentru România", a declarat directorul general al BCR, Sergiu Manea, citat într-un comunicat al BCR. 

În primele nouă luni din acest an, BCR a înregistrat o scădere a veniturilor din dobânzi cu 10% faţă de perioada similară din 2015, până la 1,36 miliarde lei, pe fondul reducerii semnificative a dobânzilor la creditele în lei.

Din octombrie 2012, BCR acordă împrumuturi imobiliare doar în lei pentru persoanele cu venituri în moneda naţională. Finanţările către populaţie au luat avânt în acest an, pe fondul cererii mari de credite prin programul guvernamental Prima Casă.

"În activitatea bancară dedicată persoanelor fizice, BCR a acordat volume noi de credite în valoare totală de 3,8 miliarde lei, înregistrându-se vânzari solide de credite negarantate şi garantate - în special datorită programului Prima Casă, ca urmare a alocării unui plafon de garantare suplimentar, deja epuizat în prezent", a menţionat banca, în raportul financiar trimestrial. 

În schimb, venitul net din comisioane a avansat cu 0,1%, până la 532,7 mlioane lei în primele nouă luni din acest an.

Cheltuielile operaţionale au avansat în perioada ianuarie-septembrie cu 0,9% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, la 1,12 miliarde lei.

BCR a înregistrat o creştere a depozitelor atrase de la clienţi cu 4,6% faţă de finalul anului trecut, la 44,6 miliarde lei la finalul lunii septembrie. 

"Depozitele clienţilor rămân principala sursă de finanţare a BCR, în timp ce banca beneficiază de surse de finanţare diversificate, incluzând compania mamă", se precizează în raportul financiar al băncii. 

Pe partea de credite, valoarea totală împrumuturilor acordate clienţilor nebancari a scăzut uşor în primele nouă luni, până la 32,43 miliarde lei, de la 32,45 miliarde lei la finalul anului 2015.

Rata creditelor neperformante (NPL) a scăzut de la 22,2% în septembrie 2015 şi 14% în iunie 2016 până la 13,3% la finalul lunii septembrie 2016, a precizat banca.

Rata NPL de la BCR rămâne peste media sistemului bancar, de 11,3% la finalul lunii iunie, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR). A doua bancă de pe piaţă, BRD, a anunţat pentru finalul lunii septembrie o rată a creditelor neperformante de 10,8%. 

Anul trecut, BCR a obţinut un profit net de 918,9 milioane lei (206,7 milioane euro), pe fondul scăderii creditelor neperformante, după pierderile de 2,8 miliarde lei înregistrate în 2014.

BCR este controlată de grupul financiar austriac Erste Group, care a afişat un profit net de 1,18 miliarde euro pentru primele nouă luni din 2016, în creştere cu 54% faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.