Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat, joi, că se aşteaptă să crească ”semnificativ” achiziţiile de obligaţiuni care au rolul de suplimentare a lichidităţilor din piaţă, în trimestrul viitor, după creşterea costurilor de împrumut în regiune, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

BCE a optat, joi, că lase neschimbat programul de achiziţii de urgenţă pentru pandemie, numit PEPP, la un total de 1.850 de milairde de dolari, care va dura până în martie 2022.

Cu toate acestea, achiziţiile de obligaţiuni ale băncii centrale au fost mai mici decît de obicei, iar BCE a anunţat că se aşteaptă să mărească aceste achiziţii.

Randamentele obligaţiunilor din zona euro au crescut începând din luna februarie, urmând tendinţa randamentelor titlurilor din SUA, declanşată după anunţarea de către preşedintele Joe Biden a unui program de stimulare uriaş.

Aceste creşteri au provocat temeri că randamentele mai mari ar putea deturna redresarea economică din Europa, prin creşterea costurilor de împrumut pentru ţările care au deja probleme din cauza crizei coronavirusului.

Cu toate acestea, pieţele au fost calmate de anunţul de joi al BCE, iar randamentele obligaţiunilor au scăzut în zona euro.

Banca centrală a decis joi şi să lase neschimbate dobânzile.

În decembrie, BCE a estimat că PIB-ul zonei euro va urca cu 3,9% în acest an şi cu 4,2% în 2021. Joi, BCR a revizuit estimarea referitoare la avansul PIB-ului zonei euro la 4% în 2021 şi 4,1% în 2022.

BCE mai estimează o rată a inflaţiei în zona eurp de 1,5% în acest an şi de 1,2% în 2022. Mandatul BCR este să menţină inflaţia aproape de nivelul de 2% pe termen mediu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.