Nivelul bunăstării a crescut la nivel global în ultimii 20 de ani, dar averea pe cap de locuitor a scăzut sau a stagnat în peste 24 de ţări, pe mai multe paliere de venit, potrivit unui raport al Băncii Mondiale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raportul intitulat ”Evoluţia bunăstării naţiunilor“, ediţia 2018, urmăreşte nivelul bunăstării în 141 de ţări, în perioada 1995-2014. Capitalul uman a constituit cea mai mare componentă a bunăstării, la nivel general, iar capitalul natural a constituit aproape jumătate din nivelul bunăstării în ţările cu venituri scăzute, potrivit raportului.

Totodată, nivelul bunăstării globale a crescut cu aproape 66%, de la 690 trilioane dolari la $1.143 trilioane, calculat la o valoare constantă a dolarului în 2014, la preţul pieţei, dar nivelul inegalităţii a fost substanţial pentru că averea pe cap de locuitor în ţările OCDE cu venituri mari a fost de 52 de ori mai mare decât în ţările cu venituri scăzute, potrivit raportului.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”O scădere a averii pe cap de locuitor a fost înregistrată în mai multe ţări cu venituri scăzute, precum şi în unele ţări bogate în hidrocarburi din Orientul Mijlociu şi în anumite ţări OCDE cu venituri mari care au fost afectate de criza financiară din anul 2009. Declinul înregistrat la nivelul averii pe cap de locuitor implică faptul că acele active care sunt de o importanţă critică pentru obţinerea veniturilor viitoare pot scădea, un fapt care nu este adesea reflectat în valorile PIB-ului naţional”, se arată în raport.

Raportul a mai constatat că peste 24 de ţări cu venituri scăzute, unde capitalul natural domina formarea bunăstării totale în 1995, au dobândit statutul de ţări cu venituri medii în ultimele decenii, parţial şi prin investirea câştigurilor din capitalul natural în sectoare cum ar fi infrastructura, învăţământul şi sănătatea. Capitalul natural pe cap de locuitor în ţările OCDE este de trei ori mai mare decât în ţările cu venituri scăzute, deşi cota capitalului natural în totalul bunăstării naţionale este de doar 3% în ţările OCDE.

”Creşterea se va manifesta doar pe termen scurt, dacă se bazează pe epuizarea capitalului natural, cum ar fi pădurile şi potenţialul piscicol. Cercetările noastre au relevat faptul că valoarea capitalului natural pe cap de persoană tinde să crească odată cu venitul. Acest fapt contrazice opinia generală conform căreia dezvoltarea implică neapărat epuizarea resurselor naturale“, a declarat Karin Kemper, Senior Director în cadrul departamentului pentru mediu şi resurse naturale al Băncii Mondiale.

Raportul estimează că valoarea activelor reprezentate de capitalul natural s-a dublat la nivel global în perioada 1995-2014. Aceasta se datorează, printre altele, preţurilor la mărfuri, care au înregistrat o creştere, dar şi sporirii rezervelor cu potenţial economic. În contrast, valoarea pădurilor productive a scăzut cu 9%, iar valoarea terenului agricol a crescut în detrimentul pădurilor în foarte multe zone, potrivit Băncii Mondiale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.