Eforturile de reconstrucţie din Turcia şi Siria în urma cutremurelor gemene devastatoare de săptămâna trecută vor costa ”miliarde de dolari”, consideră Ferid Belhaj, vicepreşedintele Băncii Mondiale pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, citat de CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Banca Mondială a promis deja o finanţare de aproximativ 1,8 miliarde de dolari pentru Turcia şi oferă ajutoare pentru Siria, a spus el, în urma tragediei din 6 februarie, care a dus la moartea a peste 35.000 de oameni.

”Pentru Turcia, Banca Mondială a angajat aproximativ 1,8 miliarde de dolari. Acest lucru se datorează faptului că aveam deja un portofoliu în Turcia, aveam proiecte şi am putut reutiliza o parte din finanţare”, a spus Belhaj luni, la un summit din Dubai.

Confederaţia neguvernamentală a întreprinderilor şi afacerilor din Turcia estimează într-un raport că cele două cutremure au dus la pierderi totale de aproape 84,1 miliarde de dolari pentru economia turcă.

Comparativ, cutremurul din Marmara din 1999, care a lovit oraşul Izmit şi a ucis peste 17.000 de oameni, a avut ca rezultat pierderi de 51,1 miliarde de dolari.

Costurile de reconstrucţie vor amplifica problemele economiei turce, care a fost afectată în mod persistent de hiperinflaţie, de criza costului vieţii şi de politicile monetare controversate ale preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

”Turcia, ştiţi, s-a dovedit rezistentă în ultimii mulţi, mulţi ani. Au suişuri şi coborâşuri şi au reuşit să se descurce”, a spus Belhaj, axesta fiind mai pesimist în privinţa asupra perspectivelor pentru Siria, care este lovită şi de sancţiuni şi pe care banca încearcă să o ajute printr-o iniţiativă de evaluare rapidă a daunelor şi a nevoilor.

Banca mondială desfăşoară un proces similar în Ucraina.

”Este cu adevărat teribil ca această tragedie să cadă asupra poporului Siriei, pe lângă toate tragediile pe care aceiaşi oameni le-au îndurat în ultimii 10-15 ani”, a subliniat el, îndemnând la solidaritatea globală atât pentru Damasc, cât şi pentru Ankara.

Sancţionată şi ostracizată, Siria a avut un acces mai limitat la sprijinul occidental decât vecina sa Turcia, care este membră a NATO.

UE susţine că regimul de la Damasc al preşedintelui Bashar Assad a cerut oficial asistenţă abia miercurea trecută.

Primul pachet umanitar al ONU a ajuns în Siria pe 9 februarie, când SUA au emis, de asemenea, o scutire de 180 de zile de la sancţiunile impuse Damascului pentru tranzacţiile legate de ajutoarele în urma cutremurului.

Martin Griffiths, subsecretarul general pentru afaceri umanitare şi coordonator de ajutor de urgenţă pentru ONU, a recunoscut duminică răspunsul nesatisfăcător al coaliţiei în Siria:

”Până acum am dezamăgit oamenii din nord-vestul Siriei. Pe bună dreptate se simt abandonaţi. Au nevoie de ajutor internaţional care nu a sosit. Datoria mea şi obligaţia noastră este să corectăm acest eşec cât de repede putem. Aceasta este concentrarea mea acum”, a spus el pe Twitter.

Raed al-Saleh, liderul grupului neguvernamental de voluntari ”Căştile Albe”, care a ajutat eforturile de salvare în principal în teritoriile controlate de opoziţie din Siria, a declarat pe 12 februarie, pe reţelele de socializare, că s-a întâlnit cu Griffiths şi că ”Apreciem scuzele pentru deficienţe şi greşeli. Recunoaşterea acestui lucru este începutul către calea cea bună.”

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.