Banca Japoniei a şocat pieţele financiare globale prin mărirea în mod neaşteptat a intervalului ţintă al randamentului obligaţiunilor pe 10 ani, provocând marţi vânzări de obligaţiuni şi acţiuni în întreaga lume, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Banca centrală a surprins pieţele, modificându-şi politica de control al curbei randamentului (YCC) pentru a permite ca intervalul randamentului obligaţiunilor de stat japoneze (JGB) pe termen de 10 ani să fie mutat cu 0,50 de puncte procentuale de fiecare parte, faţă de obiectivul său de 0%, în creştere faţă de marja anterioară de 0,25 de puncte procentuale, într-o mişcare menită să atenueze efectele măsurilor de stimulare monetară prelungită.

Într-o declaraţie de politică, BOJ a spus că măsura are scopul de ”a îmbunătăţi funcţionarea pieţei şi de a încuraja o formare mai lină a întregii curbe a randamentelor, menţinând în acelaşi timp condiţii financiare acomodative”.

Banca centrală a introdus mecanismul de control al curbei randamentelor în septembrie 2016, cu intenţia de a ridica inflaţia spre ţinta de 2% după o perioadă prelungită de stagnare economică şi inflaţie ultrascăzută.

Marţi, BOJ a lăsat, de asemenea, rata dobânzii de referinţă neschimbată la -0,1% şi a promis că va creşte semnificativ rata achiziţiilor de obligaţiuni guvernamentale pe 10 ani, păstrându-şi poziţia de politică monetară ultra-relaxată.

În schimb, alte bănci centrale din întreaga lume continuă să majoreze ratele dobânzilor şi să înăsprească politica monetară în mod agresiv, în efortul de a controla inflaţia vertiginoasă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.