Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) şi transportatorul de gaze naturale Transgaz au semnat un acord privind furnizarea de servicii de consultanţă pentru elaborarea şi dezvoltarea unei strategii de decarbonizare a reţelei de transport gaze naturale din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) şi SNTGN Transgaz au semnat un acord privind furnizarea de servicii de consultanţă pentru elaborarea şi dezvoltarea unei strategii de decarbonizare a reţelei de transport gaze naturale din România. Transgaz este un actor cheie în sistemul energetic românesc asigurând accesul cetăţenilor şi companiilor din România la energie sigură, accesibilă şi curată. Transgaz îşi propune să stimuleze tranziţia energetică curată a României, contribuind astfel la atingerea ambiţiilor climatice ale ţării”, anunţă banca.

Pachetul de asistenţă tehnică furnizat de BEI şi de experţi externi în contextul Platformei Europene de consiliere în materie de investiţii - European Investment Advisory Hub (EIAH) va include pregătirea şi dezvoltarea unei strategii de decarbonizare pentru Transgaz în vederea tranziţiei etapizate către o activitate neutră din punct de vedere climatic.

“Încheierea acestui acord cu Banca Europeană de Investiţii în vederea elaborării strategiei de decarbonizare a SNTGN Transgaz SA, Operatorul Sistemului Naţional de Transport Gaze Naturale din România, reprezintă un pas important pentru România în dezideratul său de a tranziţiona către o economie verde şi, în acelaşi timp, deschide calea pentru acţiuni similare din partea altor societăţi şi instituţii de stat. Felicit cu această ocazie SNTGN Transgaz SA şi Banca Europeană de Investiţii pentru eforturile depuse în vederea atingerii obiectivelor României cu privire la neutralitatea climatică”, spune Nicolae Ciucă, prim-ministrul României.

Experţii BEI vor colabora cu reprezentanţii Transgaz pentru a analiza starea reţelei de transport gaze naturale a României, precum şi inventarul emisiilor de GES şi politicile privind vulnerabilitatea climatică.

“Astfel de proiecte sunt deosebit de oportune în contextul geopolitic actual. Suntem bucuroşi să  extindem cooperarea cu Transgaz şi să oferim asistenţă tehnică pentru elaborarea strategiei sale de decarbonizare. Sunt convins că sprijinul nostru va accelera tranziţia companiei către un model de afaceri neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon şi va contribui la realizarea obiectivelor de acţiune climatică ale României şi Europei”, spune Christian Kettel Thomsen, vicepreşedinte al BEI.

Strategia va include măsuri care să contribuie la reducerea emisiilor în cadrul reţelei, precum şi criterii de adaptare pentru atenuarea riscurilor climatice, subliniind necesarul investiţional şi sursele de finanţare relevante, acolo unde este cazul.

„Elaborarea strategiei de decarbonizare a SNTGN Transgaz SA confirmă încă o dată angajamentul companiei pentru tranziţia către o activitate neutră din punct de vedere climatic. Suntem bucuroşi că în acest demers important suntem susţinuţi de BEI, ca Bancă Europeană pentru Climă. Este o dovadă suplimentară a angajamentului companiei noastre pentru dezvoltarea sustenabilă a economiei şi a sistemului energetic din România”, afirmă Ion Sterian, director general al Transgaz.

În contextul unui alt acord de consultanţă, furnizat de BEI, Transgaz a finalizat recent procedura de Evaluare Strategică de Mediu pentru Planul de Dezvoltare al Sistemului Naţional de Transport gaze naturale. Această evaluare a creat premisele pentru elaborarea strategiei de decarbonizare.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este instituţia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, deţinută de statele membre ale acesteia. Aceasta pune la dispoziţie finanţări pe termen lung pentru investiţii solide, pentru a contribui la realizarea obiectivelor de politică ale UE.

Anul trecut, Grupul Băncii Europene de Investiţii a acordat 907 milioane de euro pentru noi investiţii pe teritoriul României. Angajamentul Grupului BEI în această ţară a inclus finanţarea pentru construirea a două noi spitale regionale, modernizarea reţelei naţionale de electricitate pentru a valorifica energia regenerabilă şi implementarea contoarelor inteligente, îmbunătăţirea eficienţei energetice şi extinderea investiţiilor în întreprinderi cu impact ridicat.

În ultimii 31 de ani, Grupul BEI a acordat peste 18 miliarde de euro pentru investiţii în sectorul public şi privat din România, din care peste 1,2 miliarde de euro pentru investiţii în domeniul energiei.

Platforma Europenă de consiliere în materie de investiţii (EIAH) este un parteneriat între Grupul Băncii Europene de Investiţii şi Comisia Europeană în cadrul Planului de investiţii pentru Europa. EIAH este conceput pentru a acţiona ca un punct unic de acces la diferite tipuri de servicii de consultanţă şi asistenţă tehnică. Acesta sprijină identificarea, pregătirea şi dezvoltarea de proiecte de investiţii în întreaga Uniune Europeană. Bazându-se pe succesul EIAH şi al altor programe de consultanţă, BEI şi Comisia Europeană au convenit să ofere expertiză tehnică, financiară şi strategică promotorilor de proiecte, autorităţilor regionale şi naţionale şi intermediarilor financiari în cadrul centrului de consultanţă InvestEU.

SNTGN Transgaz SA este operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport şi asigură implementarea, în condiţii de eficienţă, transparenţă, siguranţă, acces nediscriminatoriu şi competitivitate, a strategiei naţionale privind transportul intern şi internaţional, dispecerizarea gazelor, cercetarea şi proiectarea în domeniul transportului gazelor naturale în conformitate cu prevederile legislaţiei şi reglementărilor europene şi naţionale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.