Banca centrală din Afganistan a epuizat majoritatea rezervelor de dolari în numerar în săptămânile care au precedat victoria talibanilor, agravând actuala criză economică, potrivit unei evaluări pregătite pentru donatorii internaţionali ai ţării, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Informarea confidenţială, de două pagini, scrisă la începutul acestei luni de către oficiali internaţionali de rang înalt pentru instituţii ca Banca Mondială şi FMI, afirmă că deficitul grav de numerar al ţării a început înainte ca talibanii să preia controlul capitalei Kabul.

Documentul critică fosta conducere a băncii centrale pentru modul în care a gestionat criza înainte de victoria talibanilor, inclusiv deciziile de a licita sume neobişnuit de mari de dolari şi de a transfera bani de la Kabul la filiale provinciale.

”Rezervele de numerar al băncii centrale au fost epuizate, banca centrală nu poate răspunde solicitărilor de numerar. Cea mai mare sursă a problemei este managementul defectuos al băncii centrale anterior preluării talibane”, arată raportul.

Amploarea deficitului de numerar poate fi văzut pe străzile din oraşele afgane, unde oamenii stau ore întregi la cozi pentru a retrage economii în dolari, pe fondul limitelor stricte impuse retragerilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.