Banca Angliei a majorat joi ratele dobânzilor la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, în încercarea de a combate inflaţia, aceasta fiind a patra creştere consecutivă efectuată de instituţie începând din decembrie, pe fondul creşterii rapide a costului vieţii pentru britanici, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comitetul de politică monetară al băncii a aprobat o creştere de 0,25 puncte procentuale a dobîndii cheie, cu o majoritate de 6-3, ducând dobânda la 1%.

Banca a spus că trei membri au preferat să majoreze dobânda cheie cu 0,5 puncte procentuale, până la 1,25%.

La fel ca multe bănci centrale din întreaga lume, Banca Angliei are sarcina de a coordona economia în contextul unei inflaţii care este exacerbată de atacul neprovocat al Rusiei în Ucraina.

Inflaţia anuală din Regatul Unit a atins în martie un maxim al ultimilor 30 de ani, de 7%, nivel de peste trei ori mai ridicat faţă de ţinta băncii centrale, pe măsură ce preţurile alimentelor şi ale energiei continuă să crească.

Între timp, încrederea consumatorilor din Regatul Unit a scăzut în aprilie aproape de un minim record, pe fondul temerilor de încetinire a creşterii economice.

Banca se aşteaptă ca inflaţia din Marea Britanie să accelereze la aproximativ 10% în acest an, ca urmare a războiului Rusia-Ucraina şi a restricţiilor din China legate de Covid-19.

De asemenea, instituţia a avertizat că preţurile ar putea creşte mai repede decât veniturile pentru mulţi oameni, adâncind criza costului vieţii.

Lira sterlină a atins un minim de 1,2393 dolari pe unitate, joi după-amiază, ora Londrei, cel mai scăzut nivel de la 1 iulie 2020.

Moneda din Marea Britanie a fost ulterior tranzacţionată la 1,2405 dolari pe unitate, în scădere cu peste 1,7%.

”Presiunile inflaţioniste globale s-au intensificat brusc după invadarea Ucrainei de către Rusia”, a spus conducerea Băncii Angliei.

Banca centrală a SUA şi-a majorat miercuri rata dobânzii de referinţă la un interval de 0,75%-1%. Aceasta a marcat cea mai mare creştere a ratei dobânzilor Rezewrvei Federale din ultimele două decenii şi cel mai agresiv pas de până acum în lupta sa împotriva unui maxim de 40 de ani al inflaţiei.

Banca Angliei a evidenţiat riscul de recesiune care se profilează pentru cea de-a cincea mare economie din lume. Instituţia a spus că acum se aşteaptă ca produsul intern brut să se contracte în ultimele trei luni ale anului, reflectând parţial estimarea unei creşteri mari a facturilor la energie pentru gospodării în octombrie.

În acest moment, Banca anticipează, de asemenea, că inflaţia din Regatul Unit atinge vârful de 10,2% - cel mai ridicat nivel din 1982.

”Anticipăm că creşterea PIB-ului Regatului Unit va încetini brusc în prima jumătate a perioadei de prognoză. Acest lucru reflectă în principal impactul negativ semnificativ al creşterilor abrupte ale preţurilor globale la energie şi ale bunurile tranzacţionabile asupra veniturilor reale ale majorităţii gospodăriilor din Regatul Unit şi asupra marjelor de profit ale multor companii din Marea Britanie”, a spus Banca.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.