Principala frână în calea realizării unor investiţii serioase în România este birocraţia, spune Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, unul din cei mai mari producători de energie din ţară, care vorbeşte de ”o incoerenţă legislativă”, care a încetinit investiţiile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Principala frână în calea realizării unor investiţii serioase în România este birocraţia. Acest lucru a fost amplu dezbătut. Avem mult prea multe autorităţi ale statului care să îşi dea cu părerea pe orice aviz şi autorizaţie. Avem o incoerenţă legislativă care a condus la o frânare a investiţiilor, nu numai în sectorul energetic, dar şi în infrastructura mare. Trebuie să înţelegem că, pentru a face o investiţie mare, trebuie predicibilitate, trebuie un cadru legislativ aşezat şi trebuie ca toate autorităţile care concură la avizarea unui astfel de proiect să se mişte cu aceeaşi viteză cu care investitorii doresc să se mişte. Aici nu cred că putem să facem o diferenţiere între investitorii de stat şi investitorii privaţi. Fiecare dintre noi ne confruntăm cu aceleaşi probleme”, a declarat marţi Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, în cadrul conferinţei Focus Energetic.

Acesta afirmă că se discută de un viitor în care numai energia regenerabilă îşi va găsi locul, dar şi de un combustibil de tranziţie ce trebuie utilizat cât mai repede - gazul.

El dă ca exemplu investiţia de la Răstoliţa, hidrocentrală construită în proporţie de 95-97%, cu toate echipamentele pregătite pentru producţie.

”Dreptul de proprietate al statului doi ani şi jumătate nu a putut fi intabulat, peentru că am avut probleme cu Ocolul Silvic Local, cu Garda Forestieră, cu Romsilva, cu suprapuneri de proprietăţi între Romsilva şi Apele Române. Problema nu este rezolvată nici acum. Şi după întabularea dreptului de proprietate al statului, după doi ani şi jumătate de demersuri, o comisie de fond funciar a retrocedat unui domn - înţeleg descendent al unor familii nobiliare - 50 hectare pădure care nu mai pot fi întabulaţi în acest moment, pentru că este întabulat dreptul statului, dar nici nu primim avizul de defrişare, astfel încât să putem să umplem lacul şi să punem centrala în producţie. Am încercat toate demersurile posibile - din păcate fără succes - probabil că singura soluţie este să ne adresăm la alte autorităţi ale statului care să lămurească cum poate fi cineva împroprietărit peste o hotărâre a Guvernului de expropriere”, spune Badea.

Reprezentantul Hidroelectrica afirmă că acesta este numai un exemplu de incoerenţă legislativă, dar există şi altele asemănătoare, cum există cazul investiţiei de la Bistra-Poiana Mărului, zona Caransebeş, unde Garda de Mediu a dispus imediat după reluarea lucrărilor suspendarea activităţii.

”Un preţ mic al energiei nu susţine investiţiile. Investiţiile se fac cu un preţ corect al energiei electrice şi noi considerăm că cel mai bun indicator pentru un preţ corect este piaţa liberă”, a mai spus el.

El a spus că speră să nu mai aibă surprize de genul Ordonanţei de Urgenţă 114 din 2018.

Hidroelectrica şi-a planificat investiţii de 26 miliarde lei până în 2025 în retehnologizarea hidrocentralelor existente, dar şi în construcţia unoi centrale noi şi în dezvoltarea unor amenajări noi pe Dunăre, iar o parte din investiţii vor fi direcţionate în parcuri eoliene onshore şi offshore (în largul mării), parcuri fotovoltaice, producţia de electricitate pe bază de biomasă, producţia de hidrogen prin hidroliză, precum şi în dezvoltarea de reţele de e-mobility, staţii de alimentare pentru maşinile electrice. Compania vrea astfel să îşi diversifice portofoliul de capacităţi de producţie, dar şi să dezvolte zona de furnizare a energiei şi să îşi mărească numărul de clienţi.

Investiţiile totale de 26,04 miliarde lei vor fi împărţite astfel: 17,93 miliarde lei în proiecte hidroenergetice noi de 713,62 MW, 3,005 miliarde lei în proiecte de retehnologizare şi modernizare, iar alte 5,104 miliarde lei în proiecte noi de diversificare a portofoliului de afaceri de 655 MW.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.