Naţiunile din G7 sunt pregătite să răspundă cu noi sancţiuni severe, care ar putea include interzicerea zborurilor companiei Iran Air către Europa, dacă Iranul continuă cu transferul de rachete balistice cu rază scurtă în Rusia, a declarat vineri un înalt oficial american, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oficialul a comentat în timp ce Statele Unite s-au alăturat celor şase aliaţi ai săi din G7, emiţând o declaraţie care avertizează Iranul să nu trimită rachete în Rusia, pentru că altfel se va confrunta cu consecinţe.

”Dacă Iranul va continua cu furnizarea de rachete balistice sau tehnologie aferentă Rusiei, suntem pregătiţi să răspundem rapid şi într-o manieră coordonată, inclusiv cu măsuri noi şi semnificative împotriva Iranului”, se arată în declaraţia G7.

Statele Unite au fost din ce în ce mai agresive în a răspunde la ceea ce Washingtonul consideră comportament beligerant al Iranului, cum ar fi sprijinul său pentru miliţiile susţinute de Iran din regiune care lansează atacuri asupra bazelor americane şi presupusa piratare a infrastructurii americane de către Teheran.

Mişcarea G7 a venit ca urmare a unui articol al Reuters care spunea că Teheranul a furnizat Rusiei un număr mare de rachete balistice sol-sol puternice pentru a fi utilizate în invazia sa din Ucraina.

Înaltul oficial american, vorbind sub condiţia anonimatului, a spus că o opţiune luată în considerare de G7 ”ar avea efectul de a pune capăt zborurilor Iran Air, transportatorul său emblematic deţinut de stat, către Europa."

Iran Air transportă pasageri din Iran către mai multe oraşe din Europa.

Oficialul a spus că, deşi Statele Unite nu au putut confirma că transferul a avut deja loc, aşa cum a relatat Reuters, în mod clar a existat un efort al Teheranului de a avansa negocierile cu Moscova privind rachetele.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat vineri reporterilor la Viena: ”Cu privire la chestiunea rachetelor iraniene către Rusia pentru a fi folosite în Ucraina... am trimis mesaje foarte clare Iranului să nu o facă”.

El a adăugat: ”Acesta a fost subiectul unei conversaţii considerabile între o serie de ţări din Europa şi Statele Unite şi cred că îngrijorarea cu privire la această eventualitate şi angajamentul de a o aborda, dacă este necesar, sunt foarte reale şi foarte puternice."

Oficialii americani au purtat discuţii indirecte cu oficiali iranieni în aceeaşi clădire din Oman la începutul acestui an, într-o conversaţie care a fost despre sprijinul Iranului pentru lansarea de atacuri de către gruparea Houthi în Marea Roşie, sprijinul său pentru proxy susţinuţi de Iran şi alte comportamente destabilizatoare, a spus separat un oficial american.

Declaraţia G7 spune că trimiterea de rachete iraniene în Rusia ar reprezenta ”o escaladare materială substanţială a sprijinului său pentru războiul Rusiei în Ucraina, o agresiune care constituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi a Cartei ONU”.

Restricţiile Consiliului de Securitate al ONU privind exporturile Iranului de rachete, drone şi alte tehnologii au expirat în octombrie. Cu toate acestea, Statele Unite şi Uniunea Europeană au păstrat sancţiunile asupra programului de rachete balistice al Iranului, pe fondul îngrijorărilor legate de exporturile de arme către reprezentanţii săi din Orientul Mijlociu şi către Rusia.

Rachetele balistice ar fi o nouă armă puternică pe care Rusia ar folosi-o în războiul din Ucraina.

Statele Unite au declarat că Iranul a furnizat deja Rusiei drone, bombe aeriene ghidate şi muniţie de artilerie, pe care Moscova le-a folosit pentru a ataca ţinte ucrainene.

Washingtonul este în alertă maximă de un an cu privire la ceea ce a descris ca fiind un parteneriat de apărare ruso-iranian fără precedent, care va ajuta Moscova să-şi prelungească războiul în Ucraina, precum şi să reprezinte o ameninţare pentru vecinii Iranului.

Grupul G7 al marilor democraţii occidentale este în prezent prezidat de Italia şi include, de asemenea, Statele Unite ale Americii, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franţa şi Canada.

Declaraţia a venit în timp ce Uniunea Europeană ia în considerare şi măsuri împotriva Iranului pentru înarmarea Rusiei, a informat Reuters săptămâna aceasta.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.