Autorităţile sanitare japoneze au inspectat duminică o a doua unitate de producţie a Kobayashi Pharmaceutical, în vestul Japoniei, după ce compania a raportat cinci decese posibil legate de suplimente alimentare, a spus un oficial citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Inspecţia din prefectura Wakayama urmează celei de sâmbătă, la Osaka, extinzând ancheta privind utilizarea de către producătorul de medicamente a materialelor de drojdie roşie ”Beni-Koji”.

Kobayashi, cu sediul în Osaka, a declarat că a descoperit ceea ce părea a fi acid puberulic potenţial toxic, care ar fi putut fi produs de mucegai albastru de penicilină în materialele Beni-Koji produse între aprilie şi octombrie trecut la fabrica din Osaka.

Până vineri, 114 persoane au fost spitalizate şi cinci au murit după ce au luat suplimente, care au fost comercializate ca ajutând la scăderea nivelului colesterolului, a spus compania.

Cauza morţilor nu a fost confirmată, a declarat pentru Reuters un oficial de la Ministerul Sănătăţii şi Bunăstării din Japonia. Dar ”se bănuieşte că Beni-Koji ar putea fi cauza, aşa că am inspectat două fabrici în două zile”.

Kobayashi a declarat vineri că investighează o posibilă legătură între produse şi efectele acestora asupra rinichilor, deoarece a primit rapoarte despre boli de rinichi legate de produse.

”Vom coopera pe deplin cu ancheta, astfel încât să putem rezolva problemele cât mai devreme posibil”, a declarat şeful relaţiilor cu investitorii al Kobayashi, Yuko Tomiyama, duminică, în imaginile prezentate de postul public NHK.

Oficialul din sectorul sănătăţii a spus că ministerul ”se va uni cu alte ministere implicate pentru a face tot posibilul pentru a rezolva cazul în curs, cerând în acelaşi timp Kobayashi Pharma să coopereze, după cum este necesar, în examinarea cazului”.

Fabrica din cartierul Yodogawa din Osaka a fost închisă în decembrie din cauza instalaţiilor învechite şi producţia a fost mutată la fabrica din oraşul Kinokawa, care a fost inspectată duminică, a informat presa japoneză.

Guvernul a criticat compania pentru că a avut nevoie de două luni pentru a anunţa impactul produselor sale asupra sănătăţii.

Kobayashi a început să recheme produse pe 22 martie, după ce a primit raportări de afecţiuni ale rinichilor. Produsele sale sunt consumate şi în alte ţări.

Presa japoneză a declarat că un caz de insuficienţă renală acută a fost raportat în Taiwan.

Administraţia Taiwanului pentru alimente şi medicamente investighează trei „reacţii neaşteptate de sănătate” care ar putea fi legate de materialele importate DE LA Kobayashi, a relatat agenţia oficială de ştiri din Taiwan.

O asociaţie a consumatorilor chinezi a cerut consumatorilor să nu mai folosească produsele potenţial afectate, spunând că este îngrijorată de riscul implicat de produsele Kobayashi, a informat vineri presa de stat.

Ministerul Sănătăţii din Japonia este la curent cu cazurile din Taiwan, a spus oficialul, refuzând să comenteze în continuare orice cazuri internaţionale.

Ministerul Coreei de Sud pentru siguranţa alimentelor şi a medicamentelor a postat lista cu 182 de produse japoneze rechemate fabricate de Kobayashi şi alte companii care conţin drojdie de orez roşu, cerând consumatorilor să nu cumpere acele articole online.

Ministerul sud-coreean a declarat vineri că autorităţile vor elimina sau vor returna transporturile legate de cazul Kobayashi la vamă. Nu a răspuns la o solicitare de comentarii suplimentare în afara programului normal de lucru.

Kobayashi vinde Beni-Koji angro către 52 de companii, care au efectuat inspecţii voluntare şi nu au găsit materiale care să necesite consultaţie medicală, până vineri, a spus NHK.

Companiile respective vând materialele altor 173 de entităţi, se arată în comunicat. TV Asahi a raportat că aproximativ 1.800 de producători de alimente ar putea fi afectaţi. Beni-Koji conţine Monascus purpureus, un mucegai roşu folosit drept colorant alimentar.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.