Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), împreună cu Autoritatea Europeană privind Asigurările şi Pensiile Ocupaţionale (EIOPA), anunţă rezultatele exerciţiului de evaluare a activelor şi pasivelor sectorului asigurărilor din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), împreună cu Autoritatea Europeană privind Asigurările şi Pensiile Ocupaţionale (EIOPA), anunţă rezultatele exerciţiului de evaluare a activelor şi pasivelor sectorului asigurărilor din România. În cadrul exerciţiului a fost evaluat de asemenea gradul de adecvare a sistemului de guvernanţă şi a poziţiei financiare şi de solvabilitate a companiilor de asigurare din România”, anunţă ASF.

Exerciţiul a inclus 24 de companii de asigurare din România, a avut ca dată de referinţă 30 iunie 2020 şi a avut ca rezultat o descreştere semnificativă în cerinţele prudenţiale de solvabilitate agregate, comparativ cu indicatorii raportaţi la data de referinţă. După exerciţiul BSR, cerinţa de capital de solvabilitate (SCR) agregată este de 99% (în scădere de la 179%) iar cerinţa minimă de capital (MCR) este de 259% (în scădere de la 436%).

Aceste rezultate includ City Insurance S.A. (City), care era încă activă pe piaţa din România la data de referinţă. Autorizaţia City pentru desfăşurarea activităţilor de asigurare a fost retrasă pe 16 septembrie 2021. Fără City, rezultatul exerciţiului ar indica o valoare agregată a SCR de 141% şi o valoare agregată a MCR de 351%, reprezentând o scădere a SCR şi MCR de 37,6 puncte procentuale şi respectiv de 80 puncte procentuale, comparativ cu indicatorii raportaţi la data de referinţă.  

Evaluarea a fost desfăşurată de către evaluatori externi independenţi, pe baza unei metodologii detaliate elaborate în scopul exerciţiului. Exerciţiul a fost supravegheat de un comitet de coordonare format din reprezentanţi ai ASF şi EIOPA, cu sprijinul unui consultant care a inclus reprezentanţi ai ambelor autorităţi.

Exerciţiul a furnizat o imagine a riscurilor şi vulnerabilităţilor sectorului asigurărilor din România, la data de 30 iunie 2020. Companiile de asigurare vor lua măsuri pentru a aborda constatările exerciţiului, inclusiv să transmită planuri pentru corectarea deficienţelor de guvernanţă şi consolidarea sistemului de guvernanţă. Măsurile de remediere solicitate de ASF vor lua în considerare evenimentele ulterioare datei de referinţă.  

 

 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.