Autoritatea pentru sănătate publică din Franţa nu recomandă vaccinul pentru Covid-19 al Moderna persoanelor de sub 30 de ani, la care prezintă riscuri mai mari să provoace probleme cardiace, afirmând marţi că este de preferat ca acestea să primească vaccinul Comirnaty al Pfizer/BioNTech, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Haute Autorite de Sante (HAS), care nu are puterea legală de a interzice sau de a autoriza medicamentele, dar acţionează ca un consilier al sectorului sanitar francez, a citat riscuri ”foarte rare” legate de miocardită, o boală de inimă, care au apărut în date recente despre vaccinul Moderna şi într-un studiu francez publicat luni.

”În cadrul populaţiei cu vârsta de sub 30 de ani, acest risc pare să fie de aproximativ cinci ori mai mic în cazul vaccinului Comirnaty al Pfizer, în comparaţie cu vaccinul Spikevax de la Moderna”, a spus HAS în avizul său publicat luni.

Decizia de la Paris a venit după ce autorităţile de reglementare din alte câteva ţări, inclusiv din Canada, Finlanda şi Suedia, au adoptat o poziţie mai defensivă faţă de Spikevax din cauza îngrijorărilor legate de siguranţa inimii în cazul tinerilor.

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană EMA a aprobat luna trecută vaccinul de rapel al Moderna pentru toate grupele de vârstă peste 18 ani, la cel puţin şase luni după a doua doză.

La începutul acestui an, EMA a declarat că a găsit o posibilă legătură între afecţiunea cardiacă inflamatorie foarte rară şi vaccinurile pentru Covid-19 ale Pfizer şi Moderna.

Cu toate acestea, potrivit EMA, beneficiile ambelor vaccinuri cu ARNm în prevenirea Covid-19 continuă să depăşească riscurile, a spus autoritatea de reglementare, reluând opinii similare exprimate de autorităţile de reglementare din SUA şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

HAS a spus că recomandarea sa, care s-ar aplica indiferent de utilizarea vaccinului ca primă, a doua sau a treia doză de ”rapel”, va fi valabilă până când se vor cunoaşte mai multe descoperiri ştiinţifice în acest sens.

Cu toate acestea, pentru persoanele cu vârsta peste 30 de ani, autoritatea a recomandat în mod explicit utilizarea vaccinului Moderna, spunând că eficacitatea acestuia este uşor superioară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.