Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă că sunt active peste 400 de focare de pestă porcină africană, 10 fiind în exploataţii comerciale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La data de 16.12.2020, sunt active un număr de 409 de focare PPA, din care 4 focare în exploataţii comerciale şi 6 focare în exploataţii comerciale de tip A”, a anunţat ANSVSA.

În cursul anului 2020, au fost ucise un număr total de 194.211 porcine, din care:

  • 265 de porcine în exploataţii comerciale profesionale (din care se comercializeaza pe piata unica europeana (nationala si intracomunitara) si la export,
  • 743 de porcine în exploataţii de tip A (din care se comercializează pepiaţa naţională)
  • 203 de porcine în exploataţiile nonprofesionale.

Valoarea totală a despăgubirilor acordate pentru proprietarii a căror animale au fost afectate de virusul pestei porcine africane, până la această dată, este în sumă de 204.109.981 lei. Plata despăgubirilor pentru animalele tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor se face la valoarea de piaţă, în termen de 90 de zile de la tăierea, uciderea sau afectarea în alt mod a animalelor. Documentaţia aferentă acordării despăgubirilor se depune la direcţia sanitară-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de cel mult 30 de zile de la uciderea, tăierea sau afectarea porcinelor.

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie şi până în prezent, au fost diagnosticate 4.181 de cazuri la mistreţ, anunţă ANSVSA, care prezintă situaţia pe judeţe.

În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţ se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.

ANSVSA precizează că pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact dezastruos la nivel economic şi social.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.