Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, în şedinţa de miercuri, noi ”reguli generale privind piaţa centralizată de gaze naturale”, în vederea îmbunătăţirii cadrului de reglementare privind asigurarea tranzacţionării gazelor naturale în condiţii de concurenţă, de acces transparent şi nediscriminatoriu al cumpărătorilor la cantităţile de gaze naturale ofertate pe piaţa concurenţială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Prin introducerea noilor reguli, ANRE urmăreşte să creeze premisele pentru dezvoltarea unei pieţe centralizate pentru produse standard tranzacţionate menite să asigure referinţe de preţ bazate pe cerere şi ofertă, care să conducă la o concurenţă loială a operatorilor din sectorul gazelor naturale în favoarea consumatorilor”, a informat miercuri ANRE.

Un alt aspect vizat de ANRE este şi acela care priveşte dezvoltarea pieţelor Intra-Day (în cursul zilei de livrare) şi PZU (piaţa pentru ziua următoare) pentru asigurarea echilibrării sistemului naţional de transport al gazelor naturale în aşa fel încât să contribuie la creşterea siguranţei şi continuităţii alimentării cu gaze naturale.  

”Noile reguli stimulează tranzacţionarea produselor standardizate şi vor duce la formarea unui pret de referinţă pentru gazele naturale bazat pe cerere şi ofertă, creşterea transparenţei şi concurenţei pe această piaţă asigurându-i pe consumatori că preţul pe care îl plătesc furnizorului este unul corect”, spun oficialii autorităţii.

Aceştia subliniază că a fost implementat cadrul legal care permite tuturor consumatorilor să îşi aleagă furnizorul de gaze naturale. Procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, nu implică modificări de ordin tehnic şi orice client final casnic de gaze naturale poate să treacă de la furnizarea în regim reglementat, la furnizarea în regim concurenţial.  

”Pentru a veni în sprijinul clienţilor finali casnici de gaze naturale, ANRE a pus la dispozitie, la pagina proprie de internet, o aplicaţie web de comparare a preţurilor în domeniul gazelor naturale denumită ‘Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale’ (https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn), instrument independent şi necomercial al cărui scop este să permită compararea preţurilor de furnizare şi a condiţiilor oferite de furnizorii de gaze naturale, înainte de a alege un anume furnizor sau o anume ofertă-tip”, precizează conducerea ANRE.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.