Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) lansează în dezbatere un proiect de decizie privind desemnarea Poştei Române ca furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale, pentru perioada 1 ianuarie 2025 – 31 decembrie 2029.
”ANCOM lansează în consultare publică un proiect de decizie privind desemnarea Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR) ca furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale, pentru perioada 1 ianuarie 2025 – 31 decembrie 2029, în vederea furnizării de către aceasta a tuturor serviciilor din sfera serviciului universal, pe întregul teritoriu naţional”, anunţă ANCOM.
Conform prevederilor legale în vigoare, ANCOM are obligaţia de a desemna, până la data de 31 decembrie 2024, unul sau mai mulţi furnizori de serviciu universal pentru a asigura furnizarea serviciilor incluse în sfera serviciului universal pe întreg teritoriul ţării.
26 mai - Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie - Perspectivele macroeconomice și fiscale ale României
ANCOM a publicat un anunţ privind intenţia desemnării unuia sau a mai multor furnizori de serviciu universal pentru furnizarea tuturor serviciilor din sfera serviciului universal. Până la termenul limită aferent acestei proceduri, respectiv 17 octombrie 2024, a fost înregistrată o singură cerere de desemnare, din partea CNPR. Având în vedere că această solicitare îndeplineşte prevederile legale, ANCOM propune desemnarea Poştei Române ca furnizor de serviciu universal.
În calitate de furnizor de serviciul universal, compania Poşta Română va beneficia, printre altele, de dreptul de a acţiona în relaţiile internaţionale şi de a încheia acorduri operaţionale, de a utiliza formularele internaţionale specifice, precum şi de dreptul de a aplica tarife speciale pentru toţi utilizatorii şi integratorii în condiţii transparente şi nediscriminatorii, atât cu privire la tarifele propriu-zise, cât şi cu privire la condiţiile asociate acestora.
În vederea asigurării accesului utilizatorilor la serviciile din sfera serviciului universal, CNPR va avea, printre altele, obligaţia de a asigura, în fiecare localitate de pe teritoriul României, cel puţin o colectare de la fiecare punct de acces şi cel puţin o livrare la fiecare adresă indicată, în fiecare zi lucrătoare, minim 5 zile pe săptămână, mai puţin în localităţile aflate în situaţii geografice excepţionale unde frecvenţa de livrare stabilită de ANCOM este mai redusă.
Totodată, tarifele practicate de CNPR pentru prestarea serviciilor poştale din sfera serviciului universal trebuie să fie accesibile, indiferent de localizarea geografică, transparente, nediscriminatorii şi fundamentate în funcţie de costuri, să stimuleze furnizarea unui serviciu universal eficient, avându-se în vedere asigurarea dreptului de acces la serviciul universal, precum şi dezvoltarea reţelei poştale publice.
CNPR poate solicita compensarea costului net aferent furnizării serviciilor din sfera serviciului universal, dar numai după încheierea exerciţiului financiar aferent anului pentru care se solicită compensarea.
Proiectul deciziei privind desemnarea Companiei Naţionale Poşta Română SA ca furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale poate fi consultat pe site-ul ANCOM.
”Pentru a asigura continuitatea furnizării serviciilor din sfera serviciului universal după data de 31 decembrie 2024, dată la care expiră calitatea de furnizor de serviciu universal a CNPR, se impune adoptarea în regim de urgenţă a acestui proiect de decizie, termenul de consultare fiind de 10 zile. Astfel, persoanele interesate sunt invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 9 2024 decembrie, pe adresa sediului central al ANCOM”, precizează ANCOM.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.