Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat joi că supune consultării publice un chestionar privind implementarea serviciului universal în domeniul serviciilor poştale. În prezent, în România, Compania Naţională Poşta Română este desemnată ca furnizor de serviciu universal de la data de 1 ianuarie 2014 până la data de 31 decembrie 2018.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După expirarea acestei perioade, în vederea asigurării continuităţii furnizării serviciului universal, este necesară analizarea măsurii în care este oportună organizarea unei noi proceduri de desemnare ori dacă serviciile din sfera serviciului universal pot fi asigurate prin intermediul mecanismelor concurenţiale din piaţă.

Autoritatea a elaborat un chestionar care se adresează tuturor actorilor activi pe piaţa serviciilor poştale din România (furnizori de servicii poştale, asociaţii ale consumatorilor şi ale industriei poştale, comercianţi online etc.) pentru a afla opinia acestora cu privire la implementarea serviciului universal începând cu anul 2019.

„Fiecare cetăţean are dreptul de a beneficia permanent de servicii poştale la un anumit nivel de calitate, în orice punct de pe teritoriul României, la tarife accesibile – acesta este pe scurt serviciul universal. În ultimii ani, atât la nivel internaţional, cât şi naţional, serviciile poştale s-au diversificat nu doar ca urmare a apariţiei unor servicii inovative oferite de furnizori, ci şi ca rezultat al modificării comportamentului de consum al utilizatorilor odată cu dezvoltarea comerţului electronic şi al digitalizării. În acest context, ne dorim să aflăm opinia reprezentanţilor industriei de profil cu privire la furnizarea serviciului universal pentru ca demersurile Autorităţii să fie în concordanţă cu necesităţile pieţei româneşti, dar şi cu aşteptările cetăţenilor”, a declarat Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM.

Opiniile exprimate în urma acestei consultări vor servi la fundamentarea deciziilor ANCOM privind necesitatea desemnării unuia sau mai multor furnizori de serviciu universal, precum şi în cazul demarării de către ANCOM a unei proceduri în acest sens, a stabilirii obligaţiilor ce vor fi impuse în sarcina furnizorului/furnizorilor de serviciu universal.

Cei interesaţi îşi pot exprima opinia asupra necesităţii şi oportunităţii desemnării unuia sau a mai multor furnizori de serviciu universal pentru furnizarea unui set minim de servicii din sfera serviciului universal, a perioadei optime pentru care consideră utilă această desemnare, precizând şi care sunt categoriile de servicii pentru care consideră necesară existenţa unui furnizor desemnat.

De asemenea, se pot exprima opinii asupra obligaţiilor care ar trebui impuse furnizorului sau furnizorilor de serviciu universal poştal, respectiv asupra frecvenţei de livrare impuse pentru localităţile aflate în cazuri sau în condiţii geografice excepţionale, a programului cu publicul pentru fiecare punct de acces şi a repartiţiei acestor puncte de acces în raport cu populaţia sau a posibilităţii asocierii dintre doi sau mai mulţi furnizori pentru a realiza acoperirea geografică impusă furnizorului de serviciu universal.

Răspunsuri la întrebările din chestionarul publicat pe pagina de internet a ANCOM pot fi trimise până la 29 iunie.

Serviciul universal reprezintă instrumentul legislativ prin intermediul căruia este asigurat dreptul fiecărei persoane de a beneficia de furnizarea permanentă a serviciilor poştale incluse în sfera serviciului universal, la un anumit nivel de calitate, în orice punct de pe teritoriul României, la tarife accesibile tuturor utilizatorilor.

Prin urmare, asigurarea furnizării acestor servicii de bază, prin impunerea de obligaţii specifice în sarcina unuia sau a mai multor furnizori de servicii poştale, are ca scop facilitarea incluziunii sociale a unor anumite categorii de populaţie sau a unor zone defavorizate, preponderent rurale, urmare a eşecului pieţei de a furniza servicii pe baze comerciale, în condiţiile ce guvernează conceptul de serviciu universal.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.