Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat luni că în primul trimestru al acestui an a efectuat 739 de controale pe piaţa de comunicaţii electronice şi a echipamentelor radio, precum şi la furnizorii de servicii poştale, în urma cărora a aplicat 60 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 351.500 de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În primul trimestru al acestui an, ANCOM a efectuat 739 de controale pe piaţa de comunicaţii electronice şi a echipamentelor radio, precum şi la furnizorii de servicii poştale. Ca urmare a acestor controale, ANCOM a transmis 27 notificări şi a aplicat 105 avertismente şi 60 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 351.500 de lei, sumă ce se constituie venit la bugetul de stat", arată un comunicat al autorităţii.

Totodată, în primul trimestru au fost aplicate şi sancţiunile în urma campaniei privind respectarea obligaţiilor de acoperire cu voce mobilă, acţiune demarată în 2019 şi finalizată la începutul acestui an.

"Odată cu declanşarea pandemiei, viaţa tuturor s-a schimbat radical, iar serviciile de comunicaţii au devenit fundamentul pe care s-a construit noul mod de trai şi infrastructura pe care se face digitalizarea. Dacă până acum monitorizarea spectrului de frecvenţe radio asigura un spectru curat, fără interferenţe care să afecteze buna funcţionare a serviciilor de comunicaţii electronice, acum aceasta a căpătat noi valenţe, pentru că ştim că orice disfuncţionalitate poate afecta profund nu doar activitatea operatorilor, ci şi viaţa de zi cu zi a utilizatorilor. Am continuat şi controalele pe piaţă, acţionând mai ales preventiv, cu luarea măsurilor de siguranţă şi într-un mod adaptat contextului actual ”, a declarat Cristin Popa, directorul Direcţiei Executive Monitorizare şi Control din cadrul ANCOM.

Pe piaţa de comunicaţii electronice, în primele trei luni ale acestui an, ANCOM a efectuat 331 de acţiuni de control, contravenienţii primind 27 de notificări, 26 de avertismente şi 11 amenzi contravenţionale în cuantum total de 150.000 de lei.

Cea mai mare sancţiune, în valoare de 40.000 de lei, a fost aplicată societăţii Telenes Mobile Connect pentru tarifarea incorectă a unor numere cu suprataxă. Alte nereguli sancţionate de ANCOM pe piaţa serviciilor de comunicaţii electronice s-au referit la încheierea contractelor la distanţă în lipsa consimţământului utilizatorilor şi la refuzul efectuării portării către un alt furnizor.

În plus faţă de aceste acţiuni, Autoritatea a finalizat campania privind respectarea obligaţiilor de acoperire cu voce mobilă.

Pe piaţa echipamentelor radio şi compatibilităţii electromagnetice, ANCOM a efectuat 268 de acţiuni de control, fiind aplicate 47 de avertismente şi 34 de amenzi în valoare totală de 158.500 de lei.

"Monitorizarea spectrului de frecvenţe radio este o activitate care se face permanent, cu staţiile de monitorizare aflate în dotarea autorităţii, urmărindu-se atât susţinerea procesului de gestionare eficientă a spectrului, cât şi respectarea obligaţiilor cuprinse în licenţele de utilizare a frecvenţelor radio, licenţele de emisie, autorizaţiile de asignare a frecvenţelor, precum şi în autorizaţiile tehnice sau în reglementările din domeniul comunicaţiilor electronice care utilizează spectrul radio. Monitorizarea se face în baza unui plan anual de monitorizare, dar şi ca urmare a sesizărilor primite din partea utilizatorilor de servicii de comunicaţii electronice", mai informează autoritatea.

În primul trimestru al anului 2020, ca urmare a celor 61 de sesizări de interferenţe prejudiciabile primite de autoritate, au fost identificate şi eliminate 63 de surse de interferenţe. Din cele 61 de sesizări, 9 sunt în curs de rezolvare, fiind primite în ultima parte a perioadei de raportare.

Majoritatea interferenţelor au avut ca sursă amplificatoare de semnal GSM/UMTS/LTE, telefoane sau alte echipamente de tip DECT 6.0, dar au existat şi surse precum dispozitivele de identificare prin radiofrecvenţă (RFID), utilizate pentru barierele parcărilor sau porţile garajelor, reţelele radio locale (RLAN), echipamente de reţea CATV, precum şi radiaţii ale echipamentelor şi instalaţiilor fixe (perturbaţii electromagnetice).

ANCOM a efectuat în primul trimestru al acestui an un număr de 140 de acţiuni de control la furnizorii de servicii poştale, fiind aplicate 32 de avertismente şi 15 amenzi contravenţionale în cuantum de 43.000 de lei, fiind frecvent constatată nerespectarea obligaţiilor impuse prin regimul de autorizare generală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.