Autoritatea de reglementare financiară din Elveţia a cerut marţi puteri juridice mai mari şi a promis că îşi va adapta abordarea, în urma prăbuşirii Credit Suisse, banca cu o istorie de 167 de ani care a fost salvată de rivala sa UBS în martie, într-o preluare intermediată de autorităţile elveţiene, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Credit Suisse a avut nevoie de salvare după ce o serie de eşecuri în managementul riscului şi scandaluri au declanşat un exod de clienţi şi investitori, care au adus-o în pragul insolvenţei.

Autoritatea Elveţiană de Supraveghere a Pieţelor Financiare (FINMA) a declarat într-un raport de marţi că, împreună cu guvernul şi Banca Naţională Elveţiană, a atins obiectivul de a proteja solvabilitatea Credit Suisse şi de a asigura stabilitatea financiară.

De asemenea, a atras atenţia asupra ”măsurilor de anvergură şi invazive” luate în anii precedenţi pentru a supraveghea banca şi pentru ”a remedia deficienţele, în special în guvernanţa corporativă a băncii şi în managementul riscului şi cultura riscului”.

Începând cu vara anului 2022, FINMA a mai spus băncii ”să ia diverse măsuri pentru a se pregăti pentru o situaţie de urgenţă”, un avertisment care nu a fost luat în considerare.

”FINMA extrage o serie de lecţii în raportul său. Pe de o parte, solicită o bază legală mai puternică, în special instrumente precum Regimul managerilor superiori, puterea de a impune amenzi şi reguli mai stricte privind guvernanţa corporativă. Pe de altă parte, FINMA îşi va adapta, de asemenea, abordarea de supraveghere în anumite domenii şi îşi va intensifica evaluarea dacă măsurile de stabilizare sunt gata de implementare”, a spus autoritatea de reglementare.

FINMA a spus că schimbările strategice anunţate pentru a reduce riscul Credit Suisse, cum ar fi reducerea băncii sale de investiţii, concentrarea pe activitatea de administrare a activelor şi reducerea volatilităţii câştigurilor, ”nu au fost implementate în mod consecvent”, în timp ce ”scandalurile recurente au subminat reputaţia băncii”.

De asemenea, a observat că, chiar şi în anii în care banca a înregistrat pierderi financiare mari, remuneraţia variabilă a rămas ridicată, acţionarii profitând puţin de oportunităţile de a influenţa pachetele de salarii.

Între 2012 şi salvarea de urgenţă a băncii, autoritatea de reglementare spune că a efectuat 43 de investigaţii preliminare la Credit Suisse, pentru eventuale proceduri de executare.

Au fost emise nouă mustrări, s-au depus 16 acuzaţii penale, 11 proceduri de executare silită împotriva băncii şi trei împotriva persoanelor fizice.

FINMA a declarat că a informat în mod repetat Credit Suisse despre riscuri, a recomandat îmbunătăţiri şi a impus ”măsuri de mare anvergură”.

Acestea au inclus ”măsuri extinse de capital şi lichiditate, intervenţii în guvernanţa şi remunerarea băncii şi restricţii asupra activităţilor de afaceri”.

”În perioada 2018-2022, a efectuat, de asemenea, 108 evaluări de supraveghere la faţa locului la Credit Suisse şi a înregistrat 382 de puncte care necesită acţiune. În 113 dintre aceste puncte riscul a fost clasificat ca fiind ridicat sau critic. Aceste cifre şi măsuri ilustrează faptul că FINMA şi-a epuizat opţiunile şi puterile legale”, a spus FINMA.

La momentul prăbuşirii sale, şefii Credit Suisse au atribuit pierderea încrederii panicii pieţei declanşate de prăbuşirea Silicon Valley Bank din SUA.

Credit Suisse a fost solicitată în cursul verii să pună în aplicare măsuri de pregătire pentru criză, cum ar fi vânzări parţiale de afaceri şi eventuala vânzare a întregii bănci într-o urgenţă existenţială.

Prin urmare, autoritatea de reglementare a cerut ”opţiuni extinse care să îi permită să aibă mai multă influenţă asupra guvernanţei instituţiilor supravegheate”.

Acestea includ punerea în aplicare a unui Regim de Manageri Superiori, competenţele de a impune amenzi şi opţiunea de a publica periodic procedurile de executare.

”Pentru a permite FINMA să intervină eficient în sistemele de remunerare, este necesar un mandat legal mai solid”, a concluzionat instituţia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.