Atacul cibernetic ransomware GoldenEye, similar WannaCry, a ajuns miercuri în Asia, după ce s-a răspândit din Europa în SUA în timpul nopţii, afectând companii, operatori portuari şi sisteme guvernamentale, transmite Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un terminal operat de compania A.P. Moller-Maersk la Jawaharlal Nehru Port Trust, o facilitate din apropiere de Mumbai, care este cel mai mare port pentru containere din India, nu a putut să asigure operaţiunile de încărcare şi descărcare din cauza atacului, potrivit Ministerului Transporturilor Navale.

Unitatea, numită Gateway Terminal India, nu poate identifica cui aparţin mărfurile, a explicat ministerul,

Atacul este făcut de virusul Petya, care cere utilizatorilor computerelor să plătească 300 de dolari în monede virtuale, pentru deblocarea sistemelor.

Răspândirea atacului în Asia scoate în evidenţă cum ransomware devine un risc de rutină pentru afacerile din întreaga lume. În timp ce băncile şi retailerii şi-au întărit sistemele de apărare faţă de atacuri cu sunt cele care au ca ţintă datele cardurilor de credit, mulţi alţii trebuie ăncă să se protejeze împotriva viruşilor ransomware.

Aproximativ 2.000 de utilizatori au fost atacaţi până jumătatea zilei de marţi în America de Nord, potrivit analiştilor de la Kaspersky Lab analysts, cdele mai afectate fiind entităţi din Rusia şi Ucraina.

”Pentru că nu există un sistem de apărare globală pentru acest virus, vom continua să asistăm la creşterea numărului de cazuri în diferite părţi ale lumii, pe măsură ce tot mai multe sisteme vulnerabile sunt expuse”, a declarat Beau Woods, director adjunct al Cyber Statecraft Initiative la Consiliul Atlantic din Washington.

Există semne că virusul începe să se extindă în China, dar nu au fost detectat un atac pe scară largă, a spus Zheng Wenbin, inginer şef pentru securitate la Qihoo 360 Technology Co.

Atacul a fost declanşat asupra sistemelor informatice guvernamentale din Kiev, apoi a blocat activităţile unor companii precum Rosneft, WPP ş unităţii nucleare de la Cernobîl.

Peste 80 de companii din Rusia şi Ucraina au fost afectate iniţial, potrivit companiei de securitate cibernetică din Moscova Group-IB.

Atacul a afectat şi companii şi instituţii din România.

Rob Wainwright, director general al Europol, a spus că agenţia reacţionează urgent la informaţiile despre atacul cibernetic şi că discută cu statele membre şi parteneri majori din industrie pentru a stabili natura atacului.

Noul atac are loc după un atac ransomware global cu virusul WannaCry, care a afectat recent sute de mii de computere în peste 150 de ţări, autorii cerând răscumpărări în bitcoin.

Atacurile ransomware au crescut, iar numărul incidentelor a crescut cu 50% în 2016, potrivit Verizon Communications.

Analiştii Symantec au explicat cp noul virus, Petya, exploatează o vulnerabilitate a sistemului Windows.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.