Constructorul auto Dacia ar fi fost afectat de valul de atacuri cibernetice care a lovit vineri zeci de ţări, potrivit Digi 24. Ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu, nu a putut confirma această informaţie la solicitarea News.ro, în contextul în care legislaţia nu obligă companiile şi instituţiile statului să raporteze atacurile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şi Dacia a fost vizată de atacul cibernetic de vineri, iar fluxul de producţie a avut de suferit, potrivit Digi 24. Reprezentanţii companiei nu au avut, până la ora redactării acestui articol, o reacţie la solicitarea News.ro. 

SRI a comunicat pentru News.ro că se ocupă doar de securitatea cibernetică a instituţiilor publice, nu şi de entităţi private.

Ministrul Jianu a subliniat că legislaţia din România trebuie modificată în conformitate cu directiva europeană NIS, privind securitatea reţelelor şi sistemelor informatice. Potrivit directivei, companiile care furnizează servicii esenţiale şi furnizorii de servicii digitale trebuie să se conformeze unor norme care vizează reducerea riscului cibernetic.

”Trebuie modificată legislaţia din România, în conformitate cu directiva NIS. Nu putem să ştim în prezent ce companii sau instituţii au fost afectate, legea nu le obligă să raporteze aceste atacuri. Ele pot cere ajutorul Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO)”, a declarat Jianu, pentru News.ro.

Un val de atacuri cibernetice a afectat vineri zeci de ţări, părând să exploateze un defect dezvăluit în documente divulgate de la Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA). Atacurile au folosit o tehnică cunoscută sub numele de ransomware, care blochează fişierele utilizatorilor cu scopul ca aceştia să plătească o sumă de bani în moneda virtuală Bitcoin.

Un cercetător în domeniul securităţii cibernetice pare că a descoperit un ”întrerupător al distrugerii” care poate împiedica propagarea ransomware-ului WannaCry - pentru moment -, care a provocat atacuri cibernetice cauzând ravagii la nivel mondial, a declarat acesta sâmbătă pentru AFP.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.