Zăpada care a căzut peste România este bine-venită pentru culturile însămânţate în toamnă (orz, grâu sau rapiţă), a declarat, pentru News.ro, consilierul din cadrul Asociaţiei Fermierilor din România (AFR), Ion Cioroianu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Este foarte bine-venită această zăpadă, deoarece este plapuma care acoperă culturile şi le protejează de ger. Am văzut că s-a depus suficientă zăpadă la nivelul ţării, mai puţin în Bărăgan unde vântul spulberă zăpada”, a afirmat Cioroianu, pentru News.ro.

Expertul a avertizat că, dacă nu ar fi nins deloc în această iarnă, culturile de rapiţă şi orz ar fi avut de suferit cel mai mult, deoarece acestea nu rezistă fără protecţie la o temperatură mai scăzută de minus 15 grade.

Astfel, zăpada depusă va ajuta la dezvoltarea, în condiţii bune, a culturilor însămânţate în toamnă, a mai spus consilierul AFR.

În ceea ce priveşte evoluţia culturilor în 2016, Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), a spus că anul trecut a fost unul atipic din punctul de vedere al producţiilor, care au fost influenţate de schimbările climatice.

Anul trecut, fermieii au obţinut producţii record în cazul culturilor de grâu, de rapiţă şi de orz.

Producţia de grâu şi de secară s-a majorat în 2016 cu 6,2%, ajungând la 8,4 milioane de tone, un nivel-record, în timp ce recolta de rapiţă a crescut anul trecut cu aproape 38% faţă de anul anterior, ajungând la 1,2 milioane de tone.

Totodată, producţia de orz a ajuns în 2016 la 1,3 milioane de tone, în creştere cu 24,4% faţă de nivelul din 2015.

În schimb recoltele din 2016 de porumb, soia şi legumele au fost mai mici decât cele din 2015.

Producţia de porumb a României s-a redus cu 5,6%, ajungând la 8,4 milioane de tone.

În cazul producţiilor de legume din 2016, acestea au fost semnificativ mai mici decât cele obţinute în 2015. Producţia de cartofi de toamnă înregistrată în România a scăzut anul trecut cu 7,2%, la 2 milioane de tone.

De asemenea, producţia de tomate a scăzut cu 11,5%, ajungând la circa 600.000 de tone. Producţia de varză a fost în 2016 de 470.545 de tone, în scădere cu 55% faţă de 2015. 

Cea mai mare reducere fost înregistrată în cazul rădăcinoaselor. Astfel, agricultorii au recoltat anul trecut 196.000 de tone de rădăcinoase, în scădere cu 69,5% faţă de 2015. 

În acelaşi timp, recolta de sfeclă de zahăr a scăzut în 2016 cu 51,6%, iar producţia de soia s-a diminuat cu 13%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.